Municipalitatea va lua un împrumut de maxim 248 milioane lei pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece

Municipalitatea va contracta de la Ministerul Finanţelor un împrumut de maxim 248 de milioane de lei pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece, după ce, luni, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat un proiect de hotărâre în acest sens, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 16 nov. 2015, 15:50
Municipalitatea va lua un împrumut de maxim 248 milioane lei pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece

‘Se aprobă contractarea de la Ministerul Finanţelor Publice a unui împrumut din venituri din privatizare, în valoare de maximum 248 de milioane de lei, cu o maturitate de maximum 20 de ani. Contractarea împrumutului se face în scopul finanţării cheltuielilor curente pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece’, precizează proiectul.

Într-un raport de specialitate cuprins în acest proiect de hotărâre este subliniată necesitatea împrumutului.

‘Având în vedere adresa RADET prin care a fost estimată valoarea deconturilor aferente finanţării cheltuielilor curente pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece 2015 – 2016, respectiv de 248 de milioane de lei, şi detalierea acestora, ţinând cont de posibilitatea prevăzută la art. IV din OUG 46/2015 de a solicita contractarea de împrumuturi de la Ministerul Finanţelor Publice, din venituri din privatizare, pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi/ sau de capital pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece, absenţa, la data prezentei, a resurselor proprii pentru finanţarea sumei determinate de DGISP de 247.370.516 lei, gradul de îndatorare a bugetului local al municipiului Bucureşti, care se încadrează în limita de îndatorare de 30%, pe întreaga perioadă de maturitate a împrumutului, se constată necesitatea şi posibilitatea contractării unui împrumut de la Ministerul Finanţelor’, arată raportul.

Proiectul a fost adoptat cu 37 de voturi pentru şi o abţinere.

‘Urmează ca, mâine, să trimitem la Ministerul de Finanţe solicitarea noastră. Teoretic, ar trebui ca, undeva la începutul lunii decembrie, Ministerul de Finanţe să ne comunice suma pe care ne-o acordă. Sper să fie aceasta, de 248 de milioane de lei’, a declarat primarul general interimar Ştefănel Dan Marin, după şedinţa CGMB.

Întrebat de jurnalişti dacă banii pot fi utilizaţi, în condiţiile în care nu există un buget aprobat al RADET, edilul a menţionat că i-a invitat pe reprezentanţii Regiei, în cursul săptămânii acesteia, pentru a stabili concret banii de care au nevoie şi utilitatea lor.

‘Am înţeles cu toţii că este nevoie de suplimentare pentru avarii, dar vreau să ne aşezăm, astfel încât la sfârşitul lunii acesteia să avem în şedinţă ordinară bugetul RADET pe ordinea de zi’, a spus primarul interimar al Capitalei.

El a precizat că banii care se solicită Ministerului de Finanţe, în speţă Trezoreriei, vor ajunge cu destinaţie – încălzirea în sezonul de iarnă 2015 – 2016.

‘Atât timp cât Guvernul ne-a dat această posibilitate să ne împrumutăm la Trezorerie, (…) în baza a ceea ce avem acum reglementat legat de împrumuturile cu destinaţie specială pentru încălzire, este singura variantă’, a subliniat edilul general interimar.

Totuşi, în opinia sa, costurile nu sunt ‘aşa de mari’, având în vedere că se plăteşte eşalonat pe 20 de ani. ‘Costurile sunt suportabile în acest moment. Singurul moment bugetar dificil va fi în 2018, când avem răscumpărarea eurobondurilor, dar vom aşeza sau cel puţin viitoarea conducere administrativă a Bucureştiului va aşeza lucrurile ca în bugetul din 2018 să nu fie probleme’, a spus edilul Capitalei.

Potrivit acestuia, Municipalitatea se apropie de 30% grad de îndatorare. Primarul interimar al Capitalei nu crede că vor fi probleme până în martie.

‘Din ianuarie, din ceea ce am comunicat şi cu RADET, deja apar încasările din venituri de la populaţie aferente lunilor octombrie şi noiembrie. Vom putea utiliza 1/12 din bugetul pe 2016. În acest moment nu ar mai trebui să accesăm niciun fel de credit din ce proiecţii avem acum. Contează foarte mult şi este foarte important consumul de gaz pe care ni-l prezintă ELCEN, astfel încât să ne încadrăm într-un consum de gaz aferent lunii noiembrie, decembrie de ce nu’, a adăugat primarul interimar.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Posibilitatea ca România să ceară renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a ridicat semne de îngrijorare ...
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
Uniunea Europeană a introdus joi, în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), o cauză împotriva Republicii ...
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au continuat controalele la operatorii economici, trei ...