Municipiul Bucureşti va asigura o contribuţie de 9 milioane de lei pentru achiziţionarea a 56 de tramvaie cu fonduri europene – proiect

Consilierii generali ai Capitalei vor dezbate, în şedinţa de marţi, patru proiecte de hotărâre care prevăd aprobarea unei contribuţii totale de aproximativ 9 milioane de lei pentru achiziţia a 56 de tramvaie noi din gama de 36 de metri prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.
Economica.net - lun, 29 oct. 2018, 11:35
Municipiul Bucureşti va asigura o contribuţie de 9 milioane de lei pentru achiziţionarea a 56 de tramvaie cu fonduri europene - proiect

Mai exact, cele patru proiecte de hotărâre vizează modernizarea şi dotarea liniilor de tramvai nr. 32, 41, 21 şi 25, precum şi aprobarea cheltuielilor aferente.

Cele patru proiecte au o valoare totală de 521 de milioane de lei, iar CGMB urmează să aprobe contribuţia proprie a Municipiului Bucureşti, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile, precum şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a proiectelor, în cuantum de aproximativ 9 milioane de lei.

Sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectelor se vor asigura din bugetul local.

Potrivit expunerilor de motive, Primăria s-a angajat să achiziţioneze 100 de tramvaie noi şi a depus în luna mai cerere de finanţare pentru proiectele de modernizare şi dotare a celor patru linii de tramvai, în vederea obţinerii de asistenţă financiară nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Cererile de finanţare au fost depuse în baza hotărârilor CGMB prin care au fost aprobate achiziţia a 100 de tramvaie din gama 36 m, precum şi studiul de oportunitate „Achiziţionare tramvaie şi echipamente necesare îmbunătăţirii transportului public de călători pe liniile 1,10, 21, 25, 32, 40, 41 şi 55”.

Se menţionează că proiectele au parcurs întregul proces de evaluare, au fost admise în urma evaluării, iar pe 19 octombrie au fost selectate pentru finanţare. Ca urmare a selectării pentru finanţare, proiectele intră în etapa pre-contractuală, etapă care precedă semnarea contractului de finanţare.

În raportul de specialitate sunt citate concluziile Planului Integrat de Calitate a Aerului, conform cărora în Bucureşti traficul rutier este principalul responsabil de emisiile de NOx (oxizi de azot) şi benzen şi contribuie în jur de 50% şi la emisiile de PM10 şi PM 2,5. Aportul cel mai ridicat la emisiile totale de NOx asociate traficului rutier este generat de autoturisme (69,2%).

În şedinţa din 18 octombrie, CGMB a aprobat alte două proiecte, care vizează modernizarea şi dotarea liniilor de tramvai 1 şi 10, pentru finanţarea acestora în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. Ambele proiecte urmăresc achiziţia a câte 12 tramvaie noi din gama de 36 metri şi presupun fiecare o investiţie de 120,8 de milioane de lei, contribuţia proprie a Primăriei fiind de 1,8 de milioane de lei pentru fiecare proiect.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...