NAFTA: Canada şi Statele Unite au ajuns la un acord

Canada şi Statele Unite au ajuns la un acord privind reforma Acordului Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA) care, din 1994, leagă aceste două ţări şi Mexicul, cu câteva ore înainte de termenul limită stabilit de Washington, au informat duminică seară mai multe media canadiene, citate de AFP.
Economica.net - lun, 01 oct. 2018, 05:30
NAFTA: Canada şi Statele Unite au ajuns la un acord

Un comunicat comun ar putea fi dat publicităţii în cursul serii, potrivit canalului CTV.

Premierul canadian, Justin Trudeau, a convocat duminică la orele 22.00 GMT (luni, 02.00 GMT) o reuniune de urgenţă a cabinetului său. Această reuniune urmează să aibă loc la biroul liderului liberal, pe colina parlamentului la Ottawa, un indicat pentru AFP trei surse guvernamentale.

La sfârşitul zilei, ambasadorul Canadei la Washington, David MacNaughton, a afirmat că, de-a lungul weekendului, au fost obţinute „multe progrese”. „Nu am ajuns la final încă”, a declarat diplomatul părăsindu-i pe negociatorii canadieni la Ottawa pentru a se întoarce în capitala SUA, arătându-se „optimist”.

Acest ultim maraton al negocierilor s-a desfăşurat prin telefon, spre deosebire de sesiunile precedente care toate s-au ţinut la Washington.

Cotidianul The Globe and Mail, citând surse de o parte şi de alta a frontierei, a anunţat la sfârşitul zilei că negociatorii canadieni şi americani sunt foarte aproape de un acord.

La Washington, Peter Navarro, consilier pentru comerţ al preşedintelui american, a afirmat că cele două părţi negociază „de bună credinţă” şi că rezultatul tratativelor va fi cunoscut cel mai târziu luni dimineaţă.

El a reamintit că termenul limită este stabilit duminică la miezul nopţii, pentru a putea trimite Congresului textul acordului. O înţelegere între Washington şi Ottawa va permite Canadei să se alăture noului NAFTA deja negociat între SUA şi Mexic.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...