Nasdaq a suspendat joi tranzacţiile timp de 3 ore, din cauza unei erori tehnice

 O eroare tehnică a condus la suspendarea tranzacţiilor pe piaţa Nasdaq de la New York pentru aproape trei ore în timpul şedinţei de joi, fiind afectate peste 2.100 de acţiuni, printre care Apple sau Facebook.
Economica.net - vin, 23 aug. 2013, 07:47
Nasdaq a suspendat joi tranzacţiile timp de 3 ore, din cauza unei erori tehnice

Incidentul s-a produs în urma apariţiei unor defecţiuni la conexiunea dintre NYSE Arca, divizie a New York Stock Exhcange, şi o subsidiară a Nasdaq Stock Market, a declarat pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei. NYSE Arca procesează aproximativ 11% din rulajul tranzacţiilor cu acţiuni din SUA, iar pe Nasdaq sunt listate 2.155 de companii, inclusiv nume mari din industria IT.

Nasdaq a reluat operaţiunile în condiţii normale în jurul orei locale 15:25, după ce a identificat şi rezolvat problema tehnică.

Operatorul pieţei Nasdaq a suspendat de la tranzacţionare cele peste 2.000 de acţiuni pe 50 de pieţe de capital, a doua oară în această săptămână când bursele din SUA sunt afectate de o erare tehnică.

În timpul şedinţei de marţi, banca Goldman Sachs a inundat piaţa americană de opţiuni cu ordine, din cauza unei erori de programare, bulversând investitori şi traderii şi zdruncinând încrederea în infrastructura electronică de tranzacţionare.

Preşedintele Barack Obama a fost informat joi de blocarea pieţei Nasdaq, iar preşedintele Comisiei pentru valori mobiliare (SEC), Mary Jo White, va convoca o şedinţă cu reprezentanţii operatorilor bursieri pentru a stabili un plan pentru consolidarea sistemelor de tranzacţionare.

„Timp de trei ore, nicio persoană din lume nu a putut tranzacţiona vreo acţiune listată pe Nasdaq. Este inacceptabil, în special pentru că a fost vorba de ceva foarte simplu”, comentează directorul general al traderului Tradeworx, din New Jersey.

Frecvenţa incidentelor de acest tip a crescut puternic în ultimii ani, odată cu fragmentarea pieţei de capital din SUA, unde tranzacţiile pot fi efectuate utilizând peste 50 de platforme electronice care pot fi accesate din întreaga lume.

Nasdaq a fost criticată anul trecut pentru problemele apărute în timpul listării Facebook la bursă, când unele ordine de vânzare sau cumpărare au întârziat chiar şi trei ore. Nasdaq OMX a plătit o sancţiune de 10 milioane de dolari pentru a stinge o investigaţie a SEC, după ce autoritatea a constatat că sistemele operatorului nu funcţionau în bune condiţii, iar procesul decizional a fost deficitar.

Deşi suspendarea tranzacţiilor în timpul şedinţei de joi a fost neplăcută şi a reaprins temerile privind vulnerabilitatea sistemelor electronice, investitorii au lăudat decizia Nasdaq de a întrerupe activitatea înainte de a se crea o situaţie de panică.

Acţiunile operatorului Nasdaq, afectate de asemenea de eroare, au închis în scădere cu 3,4% la New York, dar afişează un câştig de 22% de la începutul anului.

Indicele Nasdaq Composite, care a înregistrat variaţie zero în perioada de suspendare, a închis în urcare cu 1,1%. Indicele Nasdaq 100, care măsoară cele mai mari companii de pe bursă, a avansat cu 1%.

Întreruperea şedinţei de joi a condus la înregistrarea celui mai scăzut rulaj zilnic din ultimii 5 ani pe bursele americane, cu 30% sub media ultimelor trei luni.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...