Nasdaq OMX ar putea prelua o participaţie la bursa din Istanbul

Operatorul bursier american Nasdaq OMX Group analizează preluarea unei participaţii la bursa din Istanbul, parte a unui parteneriat care ar putea fi anunţat începând din luna decembrie, a declarat directorul general al Borsa Istanbul, Ibrahim Turhan, citat de Bloomberg.
Economica.net - mie, 06 nov. 2013, 17:30
Nasdaq OMX ar putea prelua o participaţie la bursa din Istanbul

„Este un parteneriat foarte amplu. Cooperarea ar putea include un pachet de acţiuni”, a spus Turhan, refuzând să ofere informaţii despre mărimea eventualei participaţii. Directorul general al Nasdaq, Robert Greifeld, este aşteptat pe 11 decembrie la Istanbul pentru semnarea parteneriatului, a adăugat Turhan.

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut şefului bursei, dar şi altor oficiali, să dezvolte piaţa de capital de la Istanbul. Bursa locală a finalizat în august fuziunea cu bursa de derivate TurkDex şi piaţa opţiunilor şi contractelor futures VIOP.

Şeful Nasdaq vrea să diversifice operaţiunile pentru a compensa declinul înregistrat de tranzacţiile cu acţiuni pe pieţele deţinute de companie.

Tranzacţia cu Nasdaq ar oferi Borsa Istanbul tehnologia necesară pentru a deveni o platformă regională pentru alte burse şi pentru a încuraja dezvoltarea tranzacţiilor.

„Va fi cea mai importantă bursă între Europa Centrală şi Asia Centrală. Vor crea, sperăm că împreună cu noi, un centru financiar foarte important”, a declarat vicepreşedintele Nasdaq, Sandy Frucher.

Bursa din Istanbul are o capaitalizare de 157 de miliarde de dolari, iar luni au fost tranzacţionate circa 600 de milioane de acţiuni, potrivit calculelor Bloomberg. Piaţa obligaţiunilor guvernamentale, cu o valoare de 272 miliarde de dolari, este aproape dublă faţă de cea din Rusia, în timp ce companiile au vândut de la începutul anului obligaţiuni de 44 de miliarde de dolari, cu 20% peste perioada similară a anului trecut.

Operatorul pieţei de capital din Turcia are planuri pentru a se extinde în regiune şi negociază cu mai multe burse din Europa de Est, inclusiv Albania şi Croaţia, a spus Turhan.

Nasdaq OMX este al doilea mare operator bursier din SUA şi deţine piaţa electronică NASDAQ de la New York, precum şi alte burse din SUA şi nordul Europei.

Te-ar mai putea interesa și
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul Unic
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul ...
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă......
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional ...
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), ...
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit a fi pandemia de COVID-19, iar compania ...