National Bank of Greece a obţinut aprobarea autorităţilor elene pentru vânzarea acţiunilor Finansbank

- Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) a aprobat planurile National Bank of Greece (NBG) privind majorarea capitalului şi vânzarea unei participaţii la subsidiara sa din Turcia, Finansbank, transmite site-ul ekathimerini.com.
Economica.net - mie, 11 mart. 2015, 07:28
National Bank of Greece a obţinut aprobarea autorităţilor elene pentru vânzarea acţiunilor Finansbank

După aprobarea obţinută de la principalul acţionar, NBG va continua demersurile pentru vânzarea acţiunilor Finansbank. De asemenea, NBG, cel mai mare grup bancar elen, vrea să-şi majoreze capitalul printr-o emisiune de acţiuni, în timp ce o parte a acţiunilor deţinute la Finansbank, 6,9%, vor fi vândute printr-o ofertă publică.

Unii membri ai HFSF au dorit ca NBG să-şi vândă întreaga participaţie deţinută la Finansbank, pentru întărirea capitalului şi pentru a face faţă dificultăţilor de pe piaţa din Grecia. Totuşi, şeful NBG, Alexandros Tourkolias, s-a opus planului

Conform planului de restructurare al NBG înaintat Comisiei Europene, participaţia sa la Finansbank va fi redusă la 60% până la sfârşitul lui 2015. Recent, Finansbank a început demersurile pentru o posibilă ofertă publică secundară de vânzare de acţiuni.

Într-o declaraţie transmisă bursei de la Istanbul, Finansbank a informat că în următoarea perioadă intenţionează să împuternicească băncile de investiţii şi companiile de brokeraj pentru oferta publică secundară de vânzare de acţiuni.

Surse anonime anunţau recent că NBG a angajat Goldman Sachs Group şi alte bănci pentru a intermedia vânzarea unei participaţii de 40% în subsidiara sa din Turcia. Morgan Stanley şi Bank of America Corp sunt, de asemenea, coordonatorii globali ai vânzării de acţiuni, tranzacţia urmând să fie demarată anul acesta, susţin sursele.

Pe baza capitalizării de piaţă a Finansbank, NBG ar putea obţine în urma tranzacţiei aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Banca turcă a anunţat că-şi va dubla capitalul la 12 miliarde de lire (5,4 miliarde de dolari).

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din Ungaria, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit......
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...