National Bank of Greece continuă vânzarea acţiunilor de la Finansbank

National Bank of Greece (NBG) a anunţat, miercuri, că intenţionează să continue procesul de vânzare a unei părţi din participaţia deţinută la subsidiara sa din Turcia, Finansbank, alături de o nouă majorare a capitalului, transmite site-ul ekathimerini.com.
Economica.net - joi, 13 nov. 2014, 21:34
National Bank of Greece continuă vânzarea acţiunilor de la Finansbank

Cel mai mare grup bancar elen va păstra o participaţie de 60% la Finansbank şi va renunţa la o participaţie de 26,9% prin vânzarea directă de acţiuni şi majorarea capitalului.

Conform planului de restructurare al NBG înaintat Comisiei Europene, participaţia sa la Finansbank va fi redusă la 60% până la sfârşitul lui 2015.

Surse din National Bank of Greece au declarat că decizia de a vinde acţiunile existente nu este legată de rezultatele testelor de stres, ci este menită să faciliteze majorarea capitalului Finansbank.

Trei bănci greceşti prezente şi pe piaţa din România, National Bank of Greece (NBG), Eurobank şi Piraeus Bank, nu au trecut testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană, însă numai primele două vor trebui să strângă noi fonduri pentru a acoperi un deficit de capital de 2,960 miliarde de euro.

Potrivit rezultatelor testelor de stres, Eurobank (a treia mare bancă din Grecia) are un deficit de capital de 1,760 miliarde de euro, în timp ce NBG (prima bancă din Grecia) are de acoperit un deficit de capital de 930 de milioane de euro.

Băncile care au un deficit de capital trebuie să spună în următoarele două săptămâni cum intenţionează să-l acopere. Ulterior, vor avea la dispoziţie nouă luni pentru a acoperi deficitul de capital.

Luna trecută, Finansbank a început demersurile pentru o posibilă ofertă publică secundară de vânzare de acţiuni.

Într-o declaraţie transmisă bursei de la Istanbul, Finansbank a informat că în următoarea perioadă intenţionează să împuternicească băncile de investiţii şi companiile de brokeraj pentru oferta publică secundară de vânzare de acţiuni.

Surse anonime anunţau recent că NBG a angajat Goldman Sachs Group şi alte bănci pentru a intermedia vânzarea unei participaţii de 40% în subsidiara sa din Turcia.

Morgan Stanley şi Bank of America Corp sunt, de asemenea, coordonatorii globali ai vânzării de acţiuni, tranzacţia urmând să fie demarată anul acesta, susţin sursele.

Pe baza capitalizării de piaţă a Finansbank, NBG ar putea obţine în urma tranzacţiei aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Banca turcă a anunţat că-şi va dubla capitalul la 12 miliarde de lire (5,4 miliarde de dolari).

Finansbank a contribuit cu 1,1 miliarde de lire la profitul NBG din 2013, cu 9% mai puţin decât în 2012.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...