National Bank of Greece vrea să-şi reducă participaţia deţinută la subsidiara sa din Turcia, Finansbank

Cel mai mare grup bancar elen, National Bank of Greece (NBG), intenţionează să vândă o participaţie în subsidiara sa din Turcia, Finansbank, din cauza majorării cererii pentru activele bancare turceşti, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 15 mai 2014, 06:57
National Bank of Greece vrea să-şi reducă participaţia deţinută la subsidiara sa din Turcia, Finansbank

NBG urmează să prezinte în cursul acestui an un plan de restructurare care include vânzarea unei participaţii semnificative în Finansbank, conform unei declaraţii postată, marţi, pe site-ul grupului cu sediul la Atena.

Luna trecută, grupul bancar chinez ICBC a anunţat că va achiziţiona participaţia de 75% deţinută de GSD Holding AS în Tekstil Bankasi AS, pentru 316 milioane de dolari, în timp ce Qatar Islamic Bank vrea să cumpere acţiuni la Asya Katilim Bankasi AS.

‘Condiţiile de pe piaţă s-au îmbunătăţit şi obţinerea unei licenţe bancare în Turcia este dificilă, de aceea va exista probabil cerere pentru acţiunile Finansbank. Nu excludem vânzarea integrală a participaţiei NBG dacă banca primeşte o ofertă corectă’, susţine analistul Alex Tsirigotis, de la Mediobanca SpA, în Londra.

‘În timp ce ICBC va achita 316 milioane de dolari pentru 75% din Tekstil, NBG ar putea obţine un preţ mai bun, deoarece cumpărătorul va beneficia de perspectivele şi de viitoarea profitabilitate a Finansbank’, estimează analistul Haydar Acun, de la Sardis.

Miercuri, acţiunile Finansbank au urcat cu 3,3%, la bursa de la Istanbul.

Săptămâna trecută, National Bank of Greece a devenit ultima mare bancă grecească care a accesat cu succes pieţele internaţionale de capital, în condiţiile în care perspectiva revenirii economiei greceşti a stimulat apetitul investitorilor.

NBG a confirmat că a fixat un preţ de 2,20 euro pentru acţiune pentru o ofertă prin care speră să strângă 2,5 miliarde de euro pentru a-şi consolida capitalul. Preţul fixat reprezintă un discount de 15% comparativ cu valoarea de 2,58 euro pe acţiune înregistrată săptămâna trecută de acţiunile NBG.

Celelalte mari bănci greceşti, Eurobank, Alpha Bank şi Piraeus Bank, au strâns deja 5,81 miliarde de euro în total prin derularea unor oferte similare de acţiuni în ultimele şase săptămâni.

Banca centrală a Greciei a cerut primelor patru mari bănci comerciale să îşi consolideze capitalul pentru a se proteja faţă de creşterea creditelor neperformante. În luna februarie a acestui an, Banca centrală a Greciei a estimat că National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank au nevoie împreună de un capital suplimentar de aproximativ 6,4 miliarde de euro. Necesităţile de capital ale NBG au fost estimate la 2,183 miliarde de euro.

National Bank of Greece are o valoare bursieră de 6,73 miliarde de euro şi în prezent este deţinută în proporţie de 84% de Fondul de stabilitate Financiară din Grecia (HFSF), care până acum a cheltuit 39 de miliarde de euro pentru a sprijini sistemul bancar elen. După vânzarea de acţiuni, participaţia deţinută de HFSF la National Bank of Greece va scădea până la 57%.

National Bank of Greece a revenit pe profit anul trecut, datorită rezultatelor foarte bune obţinute de divizia din Turcia, Finansbank, a costurilor de finanţare mai scăzute şi a reducerii provizioanelor pentru creditele neperformante. În 2013, NBG a înregistrat un profit net de 809 milioane de euro, faţă de pierderi de 2,14 miliarde de euro, în 2012.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional Eleving Group, anunță schimbarea conducerii. Începând cu......
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), ...
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit a fi pandemia de COVID-19, iar compania ...
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va ...