NATO a încetat orice cooperare cu Rusia – oficial rus

Niciunul dintre programele de cooperare dintre Federaţia Rusă şi Alianţa Nord-Atlantică nu mai funcţionează la ora actuală, a constatat marţi ministrul adjunct de externe al Rusiei, Aleksei Meşkov, citat de agenţia de presă TASS.
Economica.net - mie, 17 iun. 2015, 08:03
NATO a încetat orice cooperare cu Rusia - oficial rus

Ultimul contact oficial al Rusiei cu NATO a avut loc cu câteva săptămâni în urmă, când şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, s-a întâlnit la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

În declaraţia sa, Aleksei Meşkov a menţionat şi care dintre părţi, în opinia sa, ar trebui să facă primul pas pentru reluarea cooperării între Rusia şi NATO. ‘Propunerea pentru restabilirea relaţiilor ar trebui să vină din partea celor care le-au întrerupt’, a spus diplomatul rus.

Serghei Lavrov declarase anterior că toate canalele de comunicare pe linia instituţiilor militare de la Moscova şi Washington, inclusiv formatul Consiliului Rusia-NATO, au fost îngheţate, dar nu la iniţiativa Rusiei, ci a părţii americane, scrie Agerpres.

‘În plan practic, apar inevitabil preocupări pe probleme legate de construcţia militară, iar acestea ar trebui rezolvate printr-un dialog sincer direct’, a subliniat ministrul rus.

NATO nu a comentat deocamdată declaraţia MAE rus, dar secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a calificat anunţul făcut tot marţi de preşedintelui rus Vladimir Putin privind consolidarea capacităţii nucleare a Federaţiei Ruse cu 40 de noi rachete balistice intercontinentale drept ‘o continuare a liniei de conduită a Rusiei’, potrivit Reuters.

În schimb, preşedintele rus a spus că nu vede niciun motiv de îngrijorare în legătură cu intensificarea activităţii NATO în Europa. Kremlinul este mult mai preocupat de proiectul instalării sistemului de apărare antirachetă în Europa, a afirmat Vladimir Putin, citat de Interfax.

‘Toate acestea sunt mai mult semnale politice la adresa Rusiei şi a aliaţilor ei, ne preocupă în mai mare măsură desfăşurarea sistemului antirachetă’ în Europa, a declarat Putin, subliniind că este vorba de un sistem de importanţă strategică.

NATO şi-a întrerupt cooperarea cu Rusia, atât în plan civil, cât şi militar, în aprilie 2014, ca urmare a anexării Crimeii de către Moscova şi a conflictului din estul Ucrainei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Premierul desemnat Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii conducerii Uniunii Salvaţi România pe marginea Programului ...
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Livrările globale de PC-uri tradiționale, inclusiv desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au ajuns la 86,7 milioane ...
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video, debutează luni, iar timp de o săptămână ...