NATO: Miniştrii apărării discută despre crearea de centre de comandă în Bulgaria, Polonia, România şi ţările baltice

Miniştrii apărării din ţările membre NATO vor lua joi o decizie cu privire la crearea de centre de comandă şi control în Bulgaria, Polonia, România, Lituania, Letonia şi Estonia, în cadrul planurilor de reconsiderare a strategiei de apărare a Alianţei, au declarat reprezentanţi ai organizaţiei euro-atlantice, citaţi de BTA.
Economica.net - mie, 04 feb. 2015, 13:37
NATO: Miniştrii apărării discută despre crearea de centre de comandă în Bulgaria, Polonia, România şi ţările baltice

Aceste centre fac parte din noul ciclu de planificare strategică, în contextul în care NATO face în prezent o tranziţie de la pregătirea unei forţe pentru desfăşurare rapidă în străinătate la consolidarea potenţialului de acţiune pe teritoriul ţărilor membre ale Alianţei. Această nouă abordare este impulsionată de tensiunile în creştere cu care NATO se confruntă la Est şi Sud, potrivit reprezentanţilor organizaţiei.

Obiectivul este crearea unei forţe interne de reacţie rapidă capabilă să fie desfăşurată în cel mult 48 de ore într-o ţară sau regiune din NATO care a primit o ameninţare sau care a fost atacată.

Centrele de comandă şi control din Europa de Est vor colecta şi procesa informaţii care vor fi transmise cartierului general al Multinational Corps Northeast de la Szczecin (Polonia). Acesta va coordona activităţile cartierelor generale regionale unde vor lucra experţi din statele membre NATO.

Capacitatea forţei interne de reacţie rapidă va fi triplată, această forţă urmând să fie capabilă să opereze la sol, în aer şi pe mare.

Hotărârile privind desfăşurarea forţei interne de reacţie rapidă vor fi luate de Consiliul Nord-Atlantic, organismul decizional suprem al NATO.

În ultimii 10-15 ani întreaga planificare a NATO a vizat mai ales exteriorul teritoriului statelor membre, ceea ce a implicat dezvoltarea unor forţe uşoare de reacţie rapidă pentru desfăşurare departe de graniţele NATO. În prezent, însă, Alianţa trebuie să fie pregătită pentru operaţiuni de-a lungul graniţelor sale externe, în interiorul teritoriului ţărilor membre, şi să poată lansa un răspuns foarte rapid. ”Astfel, statele membre de la graniţele NATO vor putea avea controlul sau vor putea răspunde în cazul unui atac. Este nevoie de o regândire a structurii generale a NATO”, a explicat un oficial al organizaţiei, sub acoperirea anonimatului.

Miniştrii apărării vor participa joi şi la lucrările Comisiei NATO-Georgia.

”Fiecare măsură pe care NATO o ia vizează apărarea. Situaţia din Ucraina se poate deteriora, dar acest lucru nu va fi provocat de NATO. Acuzaţia că Alianţa joacă un rol în escaladarea conflictului din estul Ucrainei este un nonsens”, a afirmat Oana Lungescu, purtătoare de cuvânt a NATO.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...