NATO pregăteşte o misiune navală în Marea Egee pentru combaterea traficului de migranţi

Miniştrii apărării din NATO au fost de acord să sprijine şi să participe la o misiune de supraveghere în Marea Egee între Turcia şi Grecia, pentru a ajuta la combaterea traficului de migranţi, a declarat joi ministrul american al apărării, Ashton Carter, ca urmare a unei solicitări în acest sens din partea Germaniei, Turciei şi Greciei, relatează DPA şi AFP.
Economica.net - joi, 11 feb. 2016, 12:19
NATO pregăteşte o misiune navală în Marea Egee pentru combaterea traficului de migranţi

‘NATO şi toţi ceilalţi participanţi la masa discuţiilor şi-au exprimat disponibilitatea ca Alianţa Nord-Atlantică să sprijine şi să participe la această operaţiune’, a declarat Ashton Carter la finalul unei reuniuni a miniştrilor apărării NATO de la Bruxelles.

În cazul în care o astfel de misiune de supraveghere frontalieră va vedea lumina zilei, aceasta ar fi o premieră pentru NATO, organizaţie militară defensivă care a refuzat până în prezent să se implice direct în cea mai gravă criză a migranţilor din Europa din 1945.

Ca urmare a unei solicitări formulate oficial miercuri seara de către Berlin, Ankara şi Atena, NATO îşi va utiliza navele poziţionate în Marea Egee între Turcia şi Grecia pentru a supraveghea apele şi pentru a oferi informaţii autorităţilor turce şi elene, au afirmat surse guvernamentale germane sub rezerva anonimatului.

‘Cele trei ţări au subliniat necesitatea ca NATO să acţioneze rapid, iar Statele Unite au fost întru totul de acord, pentru că sunt în joc vieţi omeneşti’, a mai spus ministrul american al apărării.

Potrivit acestuia, propunerea celor trei ţări constă ‘în extinderea operaţiunii maritime a NATO din Marea Mediterană’, în prezent comandată de Germania, pentru a răspunde crizei migranţilor.

Toţi migranţii salvaţi de NATO vor fi duşi înapoi în Turcia.

Unul dintre punctele sensibile îl reprezintă disputele teritoriale de zeci de ani între Atena şi Ankara asupra frontierelor lor maritime comune, notează DPA.

Conform propunerii, cele două părţi trebuie să se angajeze să nu intre în apele teritoriale ale celuilalt stat, au precizat sursele.

Ideea implicării forţelor NATO a fost ridicată luni în cadrul unei întrevederi între premierul turc Ahmet Davutoglu şi cancelarul german Angela Merkel la Ankara.

Te-ar mai putea interesa și
Compania britanică de telecomunicații Commify deschide un centru de inginerie IT în România
Compania britanică de telecomunicații Commify deschide un centru de inginerie IT în România
Commify, companie britanică de telecomunicații cu peste 300 de angajați, care oferă soluții de comunicare de afaceri, înființează la București un centru de inginerie IT....
Tesla învinge mărcile germane într-un segment în care nemții se considerau invincibili
Tesla învinge mărcile germane într-un segment în care nemții se considerau invincibili
O analiză a vânzărilor din segmentul SUV-urilor medii premium de pe piața europeană arată că Tesla a reușit să învingă ...
Tot crește și nu se mai oprește. Energia electrică cu livrare în primele luni din 2023 a depășit pragul de  500 de euro/MWh, în România
Tot crește și nu se mai oprește. Energia electrică cu livrare în primele luni din 2023 a depășit pragul de  500 de ...
Prețul energiei electrice cu livrare în viitor sparge prag după prag. Pe fondul incertitudinilor legate de iarna care ...
Israelul a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza (surse)
Israelul a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza (surse)
Israelul a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza, pe fondul noii escaladări armate cu gruparea Jihadul ...