NATO se lasă antrenată treptat în conflictul din Ucraina – expert rus

Ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice se lasă angrenate treptat în conflictul din sud-estul Ucrainei, deşi conducerea NATO face declaraţii diametral opuse, consideră directorul Centrului pentru studii politico-militare din Moscova Vladimir Evseev, şef de secţie la Institutul pentru problemele CSI (Comunitatea Statelor Independente), relatează RIA Novosti.
Economica.net - vin, 06 feb. 2015, 10:53
NATO se lasă antrenată treptat în conflictul din Ucraina - expert rus

Dacă Europa şi SUA vor începe să livreze arme (letale) Ucrainei, acestea vor ajunge să fie îndreptate nu doar împotriva Rusiei, ci şi a Europei, afirmă el.

‘Polonezii furnizează arme Ucrainei nu doar din raţiuni umanitare (…), polonezii se debarasează de armele de fabricaţie sovietică, pentru că America le furnizează arme moderne. În această afacere este implicată şi Republica Cehă, care livrează Ucrainei vehicule blindate’ vechi, a declarat expertul citat.

În afară de aceasta, armata ucraineană primeşte din partea unor ţări membre NATO şi tunuri de artilerie cu care s-a tras recent asupra Doneţkului, susţine el, în baza unor informaţii ale rebelilor proruşi.

Expertul a menţionat, de asemenea, că în estul Ucrainei există mercenari din state europene. În acest context, el a amintit că Rada Supremă (parlamentul unicameral de la Kiev) a adoptat recent formarea unei brigăzi comune între Ucraina, Lituania şi Polonia.

‘Rezultă că, în ciuda declaraţiilor secretarului general al NATO, Alianţa Nord-Atlantică se lasă atrasă treptat în conflictul din Ucraina’, a concluzionat Evseev.

Moscova a avertizat Washingtonul în legătură cu planurile acestuia de a furniza arme letale Ucrainei, inclusiv din arsenalul repatriat din Afganistan, a declarat joi purtătorul de cuvânt al MAE rus, Aleksandr Lukaşevici. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmase anterior că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord nu ar trebui să se ocupe de problema livrării de arme letale Ucrainei, dar că fiecare ţară parte membră a NATO este liberă să decidă în această chestiune.

De altfel, tocmai discuţiile de la Washington şi din unele capitale europene de a furniza Ucrainei arme i-au determinat pe cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, să meargă joi la Kiev şi vineri la Moscova, într-o ‘încercare disperată’ de a găsi o soluţie la conflictul din estul Ucrainei.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...