NATO şi Trump sunt de acord pentru un dialog cu Rusia de pe o „poziţie de forţă”

Preşedintele american Donald Trump şi NATO împărtăşesc opinia că un dialog cu Rusia pornind de pe o 'poziţie de forţă' este necesar, a afirmat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, transmite AFP.
Economica.net - mar, 31 ian. 2017, 12:08
NATO şi Trump sunt de acord pentru un dialog cu Rusia de pe o

Noul preşedinte american i-a deranjat pe aliaţii europeni prin promisiunea unei poziţii mai relaxate faţă de Moscova şi prin punerea sub semnul întrebării a angajamentului Washingtonului, vechi de aproape 70 de ani, faţă de o alianţă despre care el a spus că este ‘depăşită’ şi că reprezintă o povară nedreaptă pentru contribuabilul american.

Stoltenberg a declarat însă că în recentele conversaţii cu Donald Trump şi cu noul secretar american al apărării, James Mattis, cei doi ‘au transmis acelaşi mesaj, şi anume că SUA îşi menţin acelaşi angajament faţă de NATO şi faţă de legăturile transatlantice’.

‘Mesajul noii administraţiei este că îşi doreşte de asemenea un dialog cu Rusia, însă de pe o poziţie de forţă’, a declarat presei secretarul general al NATO, la finalul unei întâlniri la sediul Alianţei din Bruxelles cu noul preşedinte bulgar Rumen Radev.

Liderii celor 28 de state membre ale NATO au aprobat în iulie cea mai importantă consolidare a Alianţei de după Războiul Rece, ca răspuns la intervenţia Rusiei în Ucraina şi la anexarea peninsulei Crimeea.

În acelaşi timp, ei au convenit să menţină un dialog cu Rusia ‘mai hotărât’ pentru a consolida transparenţa şi a evita neînţelegerile periculoase, în contextul în care relaţiile dintre cele două părţi au fost tensionate în ultimii ani.

Noul preşedinte bulgar, considerat a fi adeptul unei poziţii mai conciliante faţă Moscova decât predecesorul său Rosen Plevneliev, a subliniat că a ales să meargă la sediul NATO pentru prima sa vizită în străinătate de la preluarea funcţiei la 22 ianuarie.

‘NATO rămâne o organizaţie extrem de importantă pentru a garanta securitatea aliaţilor (…) Susţinem eforturile NATO în materie de apărare şi de descurajare şi considerăm că Bulgaria contribuie la aceste eforturi’, a pledat el.

Te-ar mai putea interesa și
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări din Alianţa Nord-Atlantică devin părţi la conflict, consideră......
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată ...
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord ...
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, ...