NATO şi Trump sunt de acord pentru un dialog cu Rusia de pe o „poziţie de forţă”

Preşedintele american Donald Trump şi NATO împărtăşesc opinia că un dialog cu Rusia pornind de pe o 'poziţie de forţă' este necesar, a afirmat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, transmite AFP.
Economica.net - mar, 31 ian. 2017, 12:08
NATO şi Trump sunt de acord pentru un dialog cu Rusia de pe o

Noul preşedinte american i-a deranjat pe aliaţii europeni prin promisiunea unei poziţii mai relaxate faţă de Moscova şi prin punerea sub semnul întrebării a angajamentului Washingtonului, vechi de aproape 70 de ani, faţă de o alianţă despre care el a spus că este ‘depăşită’ şi că reprezintă o povară nedreaptă pentru contribuabilul american.

Stoltenberg a declarat însă că în recentele conversaţii cu Donald Trump şi cu noul secretar american al apărării, James Mattis, cei doi ‘au transmis acelaşi mesaj, şi anume că SUA îşi menţin acelaşi angajament faţă de NATO şi faţă de legăturile transatlantice’.

‘Mesajul noii administraţiei este că îşi doreşte de asemenea un dialog cu Rusia, însă de pe o poziţie de forţă’, a declarat presei secretarul general al NATO, la finalul unei întâlniri la sediul Alianţei din Bruxelles cu noul preşedinte bulgar Rumen Radev.

Liderii celor 28 de state membre ale NATO au aprobat în iulie cea mai importantă consolidare a Alianţei de după Războiul Rece, ca răspuns la intervenţia Rusiei în Ucraina şi la anexarea peninsulei Crimeea.

În acelaşi timp, ei au convenit să menţină un dialog cu Rusia ‘mai hotărât’ pentru a consolida transparenţa şi a evita neînţelegerile periculoase, în contextul în care relaţiile dintre cele două părţi au fost tensionate în ultimii ani.

Noul preşedinte bulgar, considerat a fi adeptul unei poziţii mai conciliante faţă Moscova decât predecesorul său Rosen Plevneliev, a subliniat că a ales să meargă la sediul NATO pentru prima sa vizită în străinătate de la preluarea funcţiei la 22 ianuarie.

‘NATO rămâne o organizaţie extrem de importantă pentru a garanta securitatea aliaţilor (…) Susţinem eforturile NATO în materie de apărare şi de descurajare şi considerăm că Bulgaria contribuie la aceste eforturi’, a pledat el.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Amendă de 64,8 mil. euro plătită de Opel din cauza emisiilor produse de mașinile sale diesel
Amendă de 64,8 mil. euro plătită de Opel din cauza emisiilor produse de mașinile sale diesel
Marca Opel, acum parte a grupului Stellantis, a plătit o amendă de 64,8 milioane de euro pentru a scăpa de acuzațiile ...
Ministerul Energiei – Aviz negativ pentru Cristina Prună, la auderile pentru Guvernul Cioloş
Ministerul Energiei – Aviz negativ pentru Cristina Prună, la auderile pentru Guvernul Cioloş
Cristina Prună a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Energiei din partea comisiilor de specialitate ...
Două localități de lângă Cluj au primit internet prin fibră optică
Două localități de lângă Cluj au primit internet prin fibră optică
Locuitorii a două localități de lângă Cluj-Napoca vor avea acces la internet de mare viteză printr-o soluție inovatoare ...