NATO trebuie să-şi refacă relaţiile cu Rusia – fost înalt funcţionar NATO

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) trebuie să-şi refacă în cel mai rapid mod posibil relaţiile cu Rusia, în toate domeniile de interes comun, a declarat, pentru RIA Novosti, Michael Stopford, fost asistent adjunct pentru comunicaţii strategice al secretarului general al Alianţei.
Economica.net - mar, 17 iun. 2014, 07:34
NATO trebuie să-şi refacă relaţiile cu Rusia - fost înalt funcţionar NATO

‘Este trist că au fost mai multe discuţii despre îngheţarea relaţiilor şi criză, decât încercări de a privi spre viitor pe termen mediu şi lung, de a relua cooperarea pe marginea unor probleme importante pentru ambele părţi’, a spus Stopford.

În opinia sa, refacerea cooperării trebuie să aibă loc cât mai repede posibil. ‘Cu cât mai repede vom putea trece de la îngheţarea relaţiilor la reluarea cooperării în toate domeniile de interes reciproc, cu atât va fi mai bine’, şi-a exprimat convingerea fostul înalt funcţionar NATO.

Nu întăresc încrederea reciprocă nici planurile privind sporirea prezenţei militare a NATO în Europa de Est, a subliniat interlocutorul RIA Novosti. ‘Aceasta este o evoluţie nefericită, deoarece cu cât mai mulţi paşi se fac, cu atât există mai puţină încredere din ambele părţi’, a spus Stopford.

Fostul asistent adjunct al secretarului general este de părere că, dacă ambele părţi vor continua să-şi înăsprească poziţiile, acest lucru se va răsfrânge chiar şi asupra cooperării pe marginea situaţiei din Afganistan.

În acelaşi timp, Michael Stopford respinge ideea unei confruntări militare între Alianţă şi Rusia în Ucraina. ‘La acest moment, oamenii sunt foarte precauţi şi nici măcar nu vorbesc despre aceasta, iar eu nu mă aştept la o astfel de continuare’, a declarat Stopford.

Miniştrii de externe ai ţărilor membre în NATO au declarat, la începutul lui aprilie, că suspendă cooperarea practică şi militară între Alianţă şi Rusia din cauza situaţiei din Ucraina, dar că menţin contactele în cadrul Consiliului NATO-Rusia, la nivel de ambasadori şi superior.

În luna iunie, un grup de experţi a elaborat un raport pentru secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, în care se spune că revenirea la un parteneriat strategic între NATO şi Rusia este acum imposibilă. Totodată, autorii raportului au subliniat că Rusia şi Occidentul nu sunt implicate în confruntări ideologice globale şi au interese comune în multe domenii ale relaţiilor internaţionale, inclusiv în contracararea terorismului şi a proliferării armelor nucleare. Comunitatea transatlantică va avea de câştigat de pe urma cooperării cu Rusia, conchide documentul.

În urmă cu două zile, secretarul general al NATO a declarat, într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais, că Alianţa intenţionează să acorde ajutor Ucrainei în vederea majorării capacităţii de apărare a ţării. Concret, se pregăteşte un pachet de măsuri ce va fi prezentat Ministerului de Externe al Ucrainei la sfârşitul lunii. Pachetul cuprinde măsuri de ajutor pentru reformarea sectorului de apărare, precum şi pentru modernizarea forţelor armate. Potrivit lui Rasmussen, cooperarea cu Kievul va avea ‘exclusiv un vector practic şi îi va permite Ucrainei, de exemplu, să obţină acces la antrenamentele militare ale NATO’.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...