NATO va susţine în continuare integritatea şi suveranitatea Ucrainei

Alianţa Nord-Atlantică va rămâne alături de Ucraina şi va susţine în continuare integritatea şi suveranitatea acestei ţări, pe drumul său de integrare europeană. Acesta este cel mai important mesaj pe care liderii NATO, în frunte cu Secretarul General, Anders Fogh Rasmussen, l-au transmis în cadrul evenimentului din Ţara Galilor, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), cu privire la concluziile reuniunilor miniştrilor apărării din cadrul Summit-ului NATO din Ţara Galilor. 
Economica.net - vin, 05 sept. 2014, 15:31
NATO va susţine în continuare integritatea şi suveranitatea Ucrainei

Sursa citată arată că reuniunea de joi, la nivelul miniştrilor apărării, în format 28+24, a debutat cu discuţii legate de perspectiva de intensificare la nivel NATO a exerciţiilor şi operaţiilor militare, dar şi de angajamentul Alianţei privind un dialog mai intens cu partenerii.

‘În expunerea sa, ministrul român al apărării, Mircea Duşa, a transmis participanţilor faptul că pentru prima dată de la extinderea sa către Est, NATO parcurge astăzi o etapă esenţială în transformarea sa reală pentru a răspunde nevoilor de securitate ale noilor aliaţi’, relevă comunicatul de vineri al MApN.

Potrivit sursei menţionate, în intervenţia sa, ministrul Mircea Duşa a declarat că ‘România transmite încă o dată aprecierile sale pentru contribuţiile aliaţilor la măsurile de asigurare pe flancul estic al Alianţei, în contextul situaţiei de securitate’.

De asemenea, ministrul român al apărării a salutat participarea Georgiei, fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, Republicii Moldova şi Muntenegrului la Summit, ‘aceasta reprezentând o dovadă de recunoaştere a contribuţiei valoroase la securitatea şi stabilitatea spaţiului euro-atlantic’.

Din perspectiva României, ca ţară a cărei ambasadă la Tbilisi este Punct de Contact NATO, ministrul Mircea Duşa a apreciat nivelul înalt de angajament al Georgiei faţă de Alianţă, dar şi realizările fundamentale în domeniul securităţii şi apărării.

În ceea ce priveşte apărarea antirachetă, ministrul Mircea Duşa a reiterat ferm angajamentul României faţă de eforturile aliate de dezvoltare a capabilităţilor NATO.

‘Urmărim cu interes implementarea iniţiativei şi rămânem ataşaţi obiectivului final: dezvoltarea unui sistem capabil să asigure protecţia întregului teritoriu, a populaţiei şi forţelor Aliate din Europa’, a mai spus ministrul Duşa, potrivit comunicatului MApN, remis AGERPRES.

Reuniunea miniştrilor apărării de vineri, în format 28+5, din cadrul Summit-ului, a fost dedicată discutării oportunităţilor de intensificare a cooperării cu partenerii NATO.

Ministrul Duşa a reafirmat aprecierea faţă de contribuţiile aliaţilor la securitatea şi stabilitatea spaţiului euro-atlantic, respectiv la operaţiile şi misiunile aliate.

‘Ministrul apărării naţionale a transmis susţinerea pentru consolidarea parteneriatului Australiei, Finlandei, Georgiei, Iordaniei şi Suediei cu NATO, prin sprijinul în domeniile reformei sectorului de apărare şi securitate, creşterii interoperabilităţii, accesului la consultări politico-militare regulate şi planificării operaţiilor’, se mai arată în comunicatul Biroului de Presă al MApN.

Te-ar mai putea interesa și
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului metalic
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului ...
Trustul de Clădiri Metropolitane a publicat vineri, 30 iulie, anunțul de licitație pentru achiziția tablierului metalic necesar finalizării lucrărilor la Pasajul Doamna Ghica din Capitală.......
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
Un număr de 156 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Decizia de a demite directorul CFR în urma accidentelor petrecute în ultimele zile în România aparţine exclusiv Ministerului ...
ANM: Cod portocaliu de de caniculă pentru București și județele din sudul țării
ANM: Cod portocaliu de de caniculă pentru București și județele din sudul țării
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de căldură ...