NBG: Îmbunătăţirea condiţiilor de creditare din Grecia a dus la majorarea profitului până la 1,17 miliarde de euro

Profitul National Bank of Greece (NBG) a crescut semnificativ în primele nouă luni din 2014, pe fondul redresării creditării pe piaţa internă, transmite site-ul ekathimerini.com.
Economica.net - vin, 07 nov. 2014, 07:43

Profitul celei mai mari bănci elene a urcat la 1,17 miliarde de euro în perioada ianuarie – septembrie 2014, fiind de patru ori mai mare decât în primele nouă luni din 2013, când aceasta a înregistrat un câştig de 262 de milioane de euro. Câştigurile înainte de provizioane s-au ridicat la 1,24 miliarde de euro, depăşind nivelul provizioanelor – 1,07 miliarde de euro – ceea ce a dus la înregistrarea unui profit operaţional de 169 milioane de euro, scrie Agerpres.

NBG a înregistrat profit operaţional în ultimele opt trimestre, ceea ce reflectă îmbunătăţirea condiţiilor financiare şi acţiunile adoptate pentru reducerea cheltuielilor, se arată în comunicatul băncii elene. Cheltuielile operaţionale au fost reduse cu 11%, banca implementând măsuri de reducere semnificativă a costurilor în toate statele în care este prezentă.

Contribuţia subsidiarei din Turcia, Finansbank, a fost ca de obicei semnificativă pentru rezultatele financiare ale NBG. În trimestrul trei din 2014, profitul net al Finansbank s-a ridicat la 109 milioane de euro, în creştere cu 27% faţă de precedentele trei luni.

Trei bănci greceşti prezente şi pe piaţa din România, National Bank of Greece (NBG), Eurobank şi Piraeus Bank, nu au trecut testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană, însă numai primele două vor trebui să strângă noi fonduri pentru a acoperi un deficit de capital de 2,960 miliarde de euro.

Potrivit rezultatelor testelor de stres, Eurobank (a treia mare bancă din Grecia) are un deficit de capital de 1,760 miliarde de euro, în timp ce NBG (prima bancă din Grecia) are de acoperit un deficit de capital de 930 de milioane de euro.

Băncile care au un deficit de capital trebuie să spună în următoarele două săptămâni cum intenţionează să acopere acest deficit. Ulterior, vor avea la dispoziţie nouă luni pentru a acoperi deficitul de capital.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...