1EUR = 4.7536 RON | Bucureşti 23 º

Finanţe şi bănci

NBG şi Piraeus Bank au nevoie de fonduri publice în valoare de 5,7 miliarde de euro pentru recapitalizare

Cele patru mari bănci greceşti au strâns puţin peste cinci miliarde de euro de la investitorii privaţi ceea ce reduce la aproximativ 5,7 miliarde de euro fondurile publice de care vor avea nevoie pentru a-şi încheia recapitalizarea, a anunţat marţi Guvernul elen, informează Reuters şi AFP.

24 noi, 2015 | Agerpres

'Potrivit ultimelor date de care dispunem, două bănci de importanţă sistemică au reuşit să-şi acopere toate necesităţile de capital din partea investitorilor privaţi', a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului elen, Olga Gerovasili. Cele două bănci sunt Eurobank şi Alpha Bank care au strâns 2,6 miliarde de euro, respectiv 2,5 miliarde de euro.

Celelalte două mari bănci greceşti, National Bank of Greece şi Piraeus Bank, 'şi-au acoperit necesităţile de capital prevăzute în conformitate cu scenariul de bază şi vor avea nevoie de aproximativ 5,7 miliarde de euro de la Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) pentru a încheia procesul de recapitalizare', a spus Olga Gerovasili. 'Succesul procedurii de recapitalizare dezminte în mod clar scenariul unui eventual bail-in (-confiscarea banilor din depozitele negarantate- n.r.) şi semnalează revenirea încrederii investitorii şi a deponenţilor în economia Greciei', a adăugat purtătorul de cuvânt.

Necesarul de capital al primelor patru bănci din Grecia se ridică la 14,4 miliarde de euro, potrivit scenariului negativ al testelor de stres anunţat recent de Banca Centrală Europeană, o sumă de aproape cinci ori mai mare decât capitalizarea lor de piaţă combinată. Testele de stres derulate de BCE au scos în evidenţă că necesarul cel mai mic de capital se înregistrează la Eurobank, în valoare totală de 2,1 miliarde de euro, urmată de Alpha Bank, care ar avea nevoie de 2,7 miliarde de euro în scenariul negativ. Comparativ, necesarul de capital al National Bank of Greece şi Piraeus Bank este de două ori mai mare, de 4,6 miliarde de euro, respectiv 4,9 miliarde de euro.

Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România. 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO