NBG va trece testele de stres derulate de BCE – Alexandros Tourkolias

Nivelul lichidităţilor National Bank of Greece (NBG) este solid, iar cu datele existente putem 'dormi buştean', a afirmat şeful băncii elene, Alexandros Tourkolias, cu doar câteva zile înaintea publicării rezultatelor testelor de stres derulate de Banca Centrală Europeană, transmite site-ul greekreporter.com.
Economica.net - joi, 23 oct. 2014, 07:18

Declaraţia lui Alexandros Tourkolias vine după ce, miercuri, agenţia EFE anunţa că trei instituţii din Grecia (Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank), trei din Italia (Banco Popolare, Monte dei Paschi şi Banca Popolare di Milano), Millennium BCP (Portugalia), Dexia (Belgia), două bănci din Austria şi un grup bancar cipriot nu vor trece testele de stres, scrie Agerpres.

Şeful NBG a explicat că majoritatea împrumuturilor băncii constă în credite de investiţii, care vor creşte numărul de locuri de muncă.

‘NBG sprijină economia reală şi restructurarea ei, care va fi realizată curând”, a declarat Tourkolias.

Acesta a adăugat că noul model de afaceri al NBG va fi în concordanţă cu modelul de dezvoltare al Greciei şi se va baza pe sprijinirea noilor tehnologii şi a resurselor umane, renunţând la acordarea de credite pentru a stimula consumul intern, aşa cum s-a întâmplat înaintea crizei.

Referindu-se la modul în care se realizează controlul intern al NBG, Tourkolias a explicat că băncile elene au dezvoltat un sistem avansat de control intern care se ajustează continuu la noile reglementări.

Supervizarea BCE, care va intra în vigoare în noiembrie, va fi sufocantă pentru bănci, a apreciat şeful NBG, fiind nevoie de un răspuns rapid către instituţiile controlate, în timp ce sistemul european şi cel intern se vor confrunta cu dificultăţi.

‘La National Bank of Greece suntem pregătiţi adecvat, după ce ne-am întărit serviciile de audit intern şi am transmis instrucţiuni clare tuturor departamentelor’, a afirmat directorul general al băncii elene.

În data de 26 octombrie, BCE va dezvălui care dintre cele 130 de mari bănci europene au nevoie de mai mult capital pentru a face faţă unor eventuale pierderi, pe baza unei analize a finanţelor lor şi a rezultatelor testelor de stres destinate să simuleze modul în care s-ar comporta băncile într-un scenariu de criză economică.

Începând din data de 4 noiembrie 2014, Banca Centrală Europeană va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro şi, înainte de asta, vrea să evalueze starea de sănătate a celor mai mari 128 de bănci din zona euro printr-o analiză amănunţită a calităţii activelor lor şi, de asemenea, a capacităţii lor de a face faţă şocurilor şi stresului.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...