Neaga: Tronsonul Sebeş-Borş al Autostrăzii Transilvania va fi concesionat probabil în totalitate

Şeful CNADNR, Narcis Neaga, spune că autostrada Satu Mare-Suceava rămâne deocamdată la nivel de "traseu pe o hartă", întrucât prioritare sunt finalizarea Coridorului IV paneuropean, dar şi "fosta autostradă Transilvania", fiind posibil ca tronsonul Sebeş-Borş al autostrăzii să fie concesionat total.
Economica.net - mar, 29 oct. 2013, 16:21
Neaga: Tronsonul Sebeş-Borş al Autostrăzii Transilvania va fi concesionat probabil în totalitate

Narcis Neaga a fost întrebat, la Bistriţa, într-o conferinţă de presă, dacă va fi realizată în viitorul apropiat autostrada pe traseul Satu Mare – Dej – Bistriţa – Suceava, prevăzută în Strategia pentru transport durabil a Guvernului, şeful CNADNR spunând că acum este mai important să fie „închis” Coridorul IV paneuropean la Braşov şi „deschis” spre Moldova.

„Da, ştiu, am văzut planul. Deocamdată va rămâne la nivelul de traseu pe o hartă, pentru că trebuie să ne concentrăm pe ce ne trebuie acum, în momentul acesta, respectiv să terminăm Coridorul IV, să închidem Coridorul IV prin Braşov, eventual, dacă se poate, şi o ramură spre Piteşti. Coridorul IV să-l închidem la Braşov, să-l deschidem spre Moldova, pentru ca, practic, Braşovul să fie oraşul care va uni cele trei provincii româneşti. S-a vorbit atât despre asta şi se ştie că se doreşte să se facă acest lucru. Fosta Autostradă Transilvania – să o numim aşa – parţial construită de cei de la Bechtel, va fi şi ea finalizată şi abia după aceea putem vorbi de o nouă autostradă, ca orizont de timp 2025-2030 sau poate după, însă deocamdată suntem concentraţi pe ceea ce ne doare acum, în momentul de faţă. Mai este, bineînţeles, autostrada care va fi între Craiova şi Piteşti”, a spus Neaga.

Întrebat când va fi finalizată Autostrada Transilvania, el a spus că în bugetul pe anul viitor este prevăzută o sumă de bani pentru continuarea lucrărilor între Suplacu de Barcău şi Borş.

„Este prinsă în bugetul anului viitor o sumă de bani pentru continuarea lucrărilor între Suplacu de Barcău şi Borş. Se intenţionează o concesiune între Nădăşelu şi Suplacu de Barcău. Astăzi (marţi –n,.r.), dacă nu mă înşel, la companie sunt primite ofertele pentru Sebeş-Turda pentru construcţia autostrăzii şi practic se închide un arc de la Sebeş – Turda – Suplacu de Barcău – Borş, care probabil va fi dat în concesiune în totalitate”, a conchis Neaga.

Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până în 2012.

Contractul a suferit în decursul timpului mai multe modificări, fiind reziliat în mai 2013, statul român urmând să plătească companiei americane 37,2 milioane de euro şi datorii de 50 milioane de euro.

Construcţia unui tronson de 8,7 kilometri al Autostrăzii Transilvania, 3A1 Gilău – Nădăşelu (judeţul Cluj), singurul pentru care mai sunt contractate lucrări, va începe în 2014, deşi contractul de proiectare şi execuţie a fost semnat în aprilie, motivul amânării lucrărilor fiind lipsa banilor, potrivit CNADNR.

În prezent, la Autostrada Transilvania, stadiul lucrărilor pe secţiunile 2B Câmpia Turzii – Gilău (52 kilometri) şi 3C Suplacu de Barcău – Borş (64,5 kilometri) este de 97,1%, respectiv de 50,1%.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova, declara la finele lunii iunie că Autostrada Transilvania poate fi realizată doar prin concesiune, fiind exclusă o finanţare din fonduri europene.

Coridorul IV paneuropean începe în Germania, continuă pe ruta Praga-Viena-Bratislava-Budapesta, iar în România, traseul trece prin Nădlac, Arad, Deva, Orăştie, Sibiu, Bucureşti, Feteşti şi Constanţa, ruta continuând până la Istanbul.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...