Negociatorul-şef al Marii Britanii pentru Brexit: S-au făcut paşi înainte, însă mai este de lucru

Negociatorul-şef al Marii Britanii pentru Brexit, ministrul David Davis, a estimat joi că s-au făcut 'paşi înainte' în negocierile cu Uniunea Europeană, chiar dacă potrivit omologului său european Michel Barnier 'mai este încă de lucru', informează AFP.
Economica.net - joi, 28 sept. 2017, 20:38
Negociatorul-şef al Marii Britanii pentru Brexit: S-au făcut paşi înainte, însă mai este de lucru

‘Realizăm progrese considerabile’ asupra subiectelor care contează, a afirmat Davis la finalul celei de-a patra runde de negocieri între UE şi Marea Britanie, care a avut loc săptămâna aceasta la Bruxelles.

Cu toate acestea, Barnier a temperat entuziasmul colegului său britanic, chiar dacă a luat notă de ‘o nouă dinamică’ stabilită prin discursul premierului Marii Britanii, Theresa May, vineri, în Italia.

‘Găsesc pozitiv că discursul Theresei May a permis deblocarea unei situaţii şi a conferit o nouă dinamică acestei negocieri’, a comentat francezul. ‘Însă suntem încă departe de momentul în care vom putea constata progrese suficiente asupra principiului acestei retrageri ordonate’, a adăugat Barnier, estimând că vor fi necesare ‘mai multe săptămâni sau mai multe luni’.

Britanicii fac presiuni asupra omologilor lor europeni în vederea accederii la a doua fază a negocierilor, în timpul căreia să fie abordată problema viitoarei relaţii între cele două părţi.

Cei 27 de membri ai UE au condiţionat această trecere, prevăzută în calendarul iniţial să aibă loc în toamna lui 2017, de ‘progrese semnificative’ în cele trei domenii considerate prioritare: garantarea drepturilor cetăţenilor europeni, graniţa cu Irlanda şi angajamentul financiar al Londrei faţă de UE.

Or, pare din ce în ce mai improbabil ca cei 27 de membri ai UE să înregistreze progrese semnificative în timpul viitorului summit european care se va desfăşura pe 19 şi 20 octombrie la Bruxelles.

Printre subiectele spinoase, Michel Barnier a subliniat incapacitatea celor două tabere de a ajunge la o înţelegere asupra autorităţii Curţii de Justiţie a UE (CJUE), care în opinia sa ar trebui să aibă un ‘rol indispensabil’ în garantarea drepturilor cetăţenilor UE instalaţi în Marea Britanie odată Brexitul încheiat.

La rândul său, Londra a propus integrarea deplină a acordului de retragere în legea britanică, pentru ca cetăţenii europeni să se poată adresa tribunalelor ţării în caz de probleme.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...