Negocieri în vederea unei coaliţii la Chişinău: Iurie Leancă pledează pentru o colaborare cu PCR

Premierul în exerciţiu, Iurie Leancă, s-a pronunţat pentru o colaborare între partidele proeuropene - care au intrat în legislativul rezultat în urma alegerilor din 30 noiembrie în Republica Moldova - şi Partidul Comuniştilor, al lui Vladimir Voronin, într-o declaraţie făcută marţi la un post de televiziune din Chişinău.
Economica.net - mie, 24 dec. 2014, 09:01
Negocieri în vederea unei coaliţii la Chişinău: Iurie Leancă pledează pentru o colaborare cu PCR

Partidul Comuniştilor a devenit mai puţin radical prin faptul că a eliminat din rândurile sale tot felul de elemente extremiste, a spus Leancă. ‘Am înţeles că ei (comuniştii) sunt pentru cursul european, deci putem găsi formule, putem găsi obiective de colaborare pentru a avea o conlucrare parlamentară’, a adăugat el.

Liderul democraţilor moldoveni, Marian Lupu, declarase anterior că dialogul cu Partidul Comunist este necesar pentru a consolida societatea şi a asigura unitatea ei după alegerile parlamentare.

În acelaşi timp, liberalii au dat de înţeles că sunt de acord să colaboreze cu deputaţii comunişti, dar nu şi să formeze o coaliţie cu ei.

La rândul lor, comuniştii lui Voronin au decis să conlucreze cu Partidul Liberal-Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM) şi Partidul Liberal (PL), însă resping ideea unei alianţe de guvernare.

Astfel, Republica Moldova ar putea să intre în 2015 fără o coaliţie de guvernământ, îşi exprimă temerea unii experţi de la Chişinău.

Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM) şi Partidul Liberal (PL) vor deţine împreună 55 de mandate în noul legislativ (101 locuri), un număr suficient pentru formarea unei majorităţi parlamentare în vederea votării unui guvern, dar insuficient pentru a vota preşedintele sau pentru a modifica sau schimba Constituţia.

Negocierile privind formarea unei coaliţii de guvernare sunt în impas, titrează Jurnal.md. Potrivit prim-vicepreşedintelui Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca, negocierile nu s-au desfăşurat de o săptămână şi nu se ştie sigur când acestea ar putea avea loc, conform publicaţiei menţionate.

Totuşi, ‘nu este vorba de un blocaj, doar că discuţiile nu au mai continuat’, asigură Dorin Chirtoacă, exprimându-şi speranţa în formarea unei coaliţii de guvernare până la Anul Nou.

Potrivit Jurnal.md, liberalii le-au propus viitorilor parteneri de coaliţie ca principalul fotoliu în guvern să revină formaţiunii care a obţinut cele mai multe mandate în parlament, iar celelalte portofolii să fie distribuite în funcţie de numărul de mandate obţinut de partide în urma alegerilor parlamentare: PLDM, PDM şi PL.

Democraţii, la rândul lor, insistă asupra actualului status-quo la distribuirea funcţiilor publice, explicând aceasta prin ‘necesitatea continuităţii, deoarece ministerele au o anumita memorie, o anumita abordare’.

Conform unor media, în afară de o serie de ministere, liberalii mai pretind şi funcţia de presedinte pentru liderul lor şi cer garanţii pentru alegerea lui Dorin Chirtoaca în funcţia de primar al Chişinăului la alegerile locale din 2015.

Negocierile privind formarea unei coaliţii de guvernare au început acum trei săptămâni. Acestea au loc în mod secret, iar reprezentanţii formaţiunilor refuză să declare ce subiecte sunt abordate şi cum vor fi împărţite funcţiile în viitoarea coaliţie de guvernământ.Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au cerut transparenţă şi au criticat partidele participante la negocieri.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...