Negocierile creditorilor europeni cu Grecia: „Timpul presează”, atenţionează Steinmeier

Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a pledat miercuri, la Lisabona, pentru un acord rapid ce ar permite Greciei să rămână în zona euro, cu condiţia ca Atena "să-şi aducă propria contribuţie", informează AFP.
Economica.net - mie, 27 mai 2015, 19:31
Negocierile creditorilor europeni cu Grecia:

„Timpul presează, trebuie să ajungem la un acord înainte ca Grecia să rămână fără lichidităţi. Fiecare săptămână şi fiecare zi contează”, a declarat Steinmeier, la finalul întrevederii cu omologul său portughez Rui Machete.

Guvernul german „este în favoarea menţinerii Greciei în zona euro”. „Acesta este obiectivul nostru, însă el va fi realizabil doar dacă Grecia îşi va aduce contribuţia”, a avertizat Steinmeier.

„Dacă Grecia va părăsi zona euro, nu vor exista câştigători. Grecia trebuie să fie conştientă de consecinţele economice” ale unei ieşiri din zona euro, iar „Europa ar fi ţinta criticilor dacă nu vom reuşi să rezolvăm problema Greciei”, a insistat ministrul de externe al Germaniei.

În opinia lui Steinmeier, „există numeroase motive temeinice pentru a continua încercările de a ajunge la un acord ce presupune ca Grecia să-şi respecte angajamentele”.

După lungi negocieri care durează din februarie, o sursă guvernamentală greacă a dezvăluit, miercuri, existenţa unei schiţe de acord între echipele tehnice ale guvernului grec şi creditorii europeni. Echipele tehnice ale grupului de lucru „au început astăzi, la Bruxelles, lucrul la redactarea unui acord”, în special asupra unei revizuiri a sistemului de pensii din Grecia, potrivit acestei surse.

Steinmeier, care nu a comentat aceste informaţii, a lăudat de asemenea „reformele impresionante” puse în aplicare de Portugalia în cadrul programului său de asistenţă internaţională. „Eforturile au fost răsplătite. Portugalia poate servi drept exemplu în Europa şi zboară deja cu propriile aripi”, a subliniat şeful diplomaţiei germane, aflat într-o vizită oficială de două zile la Lisabona.

Portugalia a recâştigat complet accesul la pieţele de împrumuturi, după ce a ieşit, în urmă cu un an, din programul de ajutorare în valoare de 78 de miliarde de euro acordat de UE şi FMI în schimbul unor măsuri severe de austeritate.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...