Negocierile creditorilor europeni cu Grecia: „Timpul presează”, atenţionează Steinmeier

Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a pledat miercuri, la Lisabona, pentru un acord rapid ce ar permite Greciei să rămână în zona euro, cu condiţia ca Atena "să-şi aducă propria contribuţie", informează AFP.
Economica.net - mie, 27 mai 2015, 19:31
Negocierile creditorilor europeni cu Grecia:

„Timpul presează, trebuie să ajungem la un acord înainte ca Grecia să rămână fără lichidităţi. Fiecare săptămână şi fiecare zi contează”, a declarat Steinmeier, la finalul întrevederii cu omologul său portughez Rui Machete.

Guvernul german „este în favoarea menţinerii Greciei în zona euro”. „Acesta este obiectivul nostru, însă el va fi realizabil doar dacă Grecia îşi va aduce contribuţia”, a avertizat Steinmeier.

„Dacă Grecia va părăsi zona euro, nu vor exista câştigători. Grecia trebuie să fie conştientă de consecinţele economice” ale unei ieşiri din zona euro, iar „Europa ar fi ţinta criticilor dacă nu vom reuşi să rezolvăm problema Greciei”, a insistat ministrul de externe al Germaniei.

În opinia lui Steinmeier, „există numeroase motive temeinice pentru a continua încercările de a ajunge la un acord ce presupune ca Grecia să-şi respecte angajamentele”.

După lungi negocieri care durează din februarie, o sursă guvernamentală greacă a dezvăluit, miercuri, existenţa unei schiţe de acord între echipele tehnice ale guvernului grec şi creditorii europeni. Echipele tehnice ale grupului de lucru „au început astăzi, la Bruxelles, lucrul la redactarea unui acord”, în special asupra unei revizuiri a sistemului de pensii din Grecia, potrivit acestei surse.

Steinmeier, care nu a comentat aceste informaţii, a lăudat de asemenea „reformele impresionante” puse în aplicare de Portugalia în cadrul programului său de asistenţă internaţională. „Eforturile au fost răsplătite. Portugalia poate servi drept exemplu în Europa şi zboară deja cu propriile aripi”, a subliniat şeful diplomaţiei germane, aflat într-o vizită oficială de două zile la Lisabona.

Portugalia a recâştigat complet accesul la pieţele de împrumuturi, după ce a ieşit, în urmă cu un an, din programul de ajutorare în valoare de 78 de miliarde de euro acordat de UE şi FMI în schimbul unor măsuri severe de austeritate.

Te-ar mai putea interesa și
Compania canadiană Magna preia producătorul de componente auto Veoneer cu suma de 3,8 miliarde de dolari
Compania canadiană Magna preia producătorul de componente auto Veoneer cu suma de 3,8 miliarde de dolari
Producătorul canadian de componente auto Magna International a anunţat vineri că va prelua rivalul Veoneer Inc., companie care este prezentă şi în România, pentru 3,8 miliarde de dolari în......
Autostrada Sibiu – Pitești: Șase candidați s-au calificat în etapa a doua a licitației pentru secțiunea 2 Boița – Cornetu, peste Carpați
Autostrada Sibiu – Pitești: Șase candidați s-au calificat în etapa a doua a licitației pentru secțiunea 2 Boița ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat vineri lista celor șase candidați care ...
Ministerul Dezvoltării a decontat peste 100 de milioane de lei pentru proiectele realizate prin PNDL
Ministerul Dezvoltării a decontat peste 100 de milioane de lei pentru proiectele realizate prin PNDL
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 102.409.533,29 de lei, în vederea ...
Air Claim a fost listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București
Air Claim a fost listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București
Air Claim, companie care facilitează începând din 2018 obţinerea de despăgubiri pentru pasagerii transportului aerian, ...