Negocierile cu partea chineză pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, reluate după instalarea noului Guvern – Ministerul Energiei

Negocierile cu reprezentanţii companiei chineze China General Nuclear Power Corporation (CGN) vor fi reluate după instalarea noului Guvern, cel puţin aşa ne dorim, a declarat, joi, în cadrul unei dezbateri de specialitate, Robert Iulian Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Nuclearelectrica.
Economica.net - joi, 22 iun. 2017, 09:28
Negocierile cu partea chineză pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, reluate după instalarea noului Guvern - Ministerul Energiei

‘Suntem în 2017 şi nu reuşim să finalizăm un Memorandum de înţelegere prin care să stabilim un cadru favorabil cu partea chineză în privinţa realizării Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. E incredibil! Negocierile cu partea chineză vor fi reluate imediat ce va fi instalat un nou guvern, cel puţin aşa ne dorim. Eforturile din partea noastră au fost extrem de aplicate. În 2016, deja Memorandumul expira, iar acesta prevedea practic cadrul de negociere dintre Nuclearelectrica şi partea chineză. La 31 decembrie 2016, acest Memorandum a expirat. Din ianuarie, am încercat şi facem eforturi susţinute să trecem acest Memorandum prin Ministerul de Finanţe şi pe Ministerul Afacerilor Externe, deci voinţa politică există, însă faptic nu s-a realizat acest lucru. Colac peste pupăză, mai pică şi Guvernul, cu o săptămână înainte de a introduce acest Memorandum în şedinţa de Guvern. Sper totuşi că vom duce la bun sfârşit acest Memorandum şi că vom avea semnată înţelegerea cu partea chineză’, a spus Tudorache.

Oficialul Ministerul Energiei a adăugat că se are în vedere un depozit de stocare a deşeurilor radioactive, iar în cazul mixului energetic pentru România este potrivit unul echilibrat.

‘Avem în vedere un realizarea unui depozit de stocare a deşeurilor radiactive, pe care să le reintroducem în sistem. Personal, aş merge pe un mix echilibrat de energie, adică nu sunt pentru ca 50% din acest mix să fie nuclear. În cazul Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, va fi vorba despre o companie de proiect, dar nu s-a ajuns la un final al negocierilor cu partea chineză’, a afirmat Robert Iulian Tudorache.

Potrivit datelor oficiale prezentate joi de către secretarul de stat din Ministerul Energiei, exploatarea comercială a Unităţii 1 de la Cernavodă a împlinit 20 de ani (locul 9 în lume), în timp ce, în cazul Unităţii 2, exploatarea se întinde pe 10 ani (locul 2 în lume). De asemenea, cel mai nou clasament al Agenţiei de la Viena plasează România din punctul de vedere al factorului net pe primul loc, în raport cu principalele 30 de ţări deţinătoare de centrale nucleare.

Ministerul Energiei şi reprezentanţii companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) au convenit, în februarie, să accelereze negocierile pentru reactoarele nucleare 3 şi 4. Reprezentanţii companiei chineze, conduşi de către directorul de proiect pentru România, au arătat că sunt mandataţi pentru o negociere mai flexibilă în anumite puncte, astfel încât discuţiile să fie accelerate.

Construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă, operată de Nuclearelectrica, este proiect de investiţii prioritar pentru România, aflându-se în Programul de Guvernare actual.

Pe 9 noiembrie 2015, reprezentanţii Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice Cernavodă.

În data de 4 noiembrie 2016, Ministerul Energiei afirma într-un comunicat că România a investit deja peste 1 miliard de euro în infrastructura şi necesarul tehnologic dedicat reactoarelor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, avertizând, totodată, că fără punerea în practică a acestui proiect cheltuielile deja efectuate vor deveni pierderi certe pentru bugetul de stat.

Potrivit sursei citate, proiectul unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă răspunde cerinţelor sistemului electroenergetic naţional în tranziţia României către o economie fără emisii de carbon şi contribuie decisiv la securitatea energetică a României şi la menţinerea stabilităţii preţului electricităţii la un nivel suportabil pentru consumatori.

Un comunicat al Fondului Proprietatea remis pe 3 noiembrie 2016 spunea că proiectul privind construcţia reactoarelor 3 şi 4 este nefezabil şi ar putea crea mari prejudicii acţionarilor Nuclearelectrica în cazul în care este continuat, având în vedere situaţia actuală a pieţei energiei electrice, precum şi prognozele pe termen lung.

Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate (ARSCM) a organizat, joi, la Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), dezbaterea cu tema ‘Strategia Energetică a României. Priorităţi de investiţii ale Ministerului Energiei’.

Te-ar mai putea interesa și
A fost suspendat comerțul ambulant cu păsări vii după apariția unui focar de gripă aviară la o fermă din Mureș
A fost suspendat comerțul ambulant cu păsări vii după apariția unui focar de gripă aviară la o fermă din Mureș
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin Centrul Naţional de Combatere a Bolilor, a decis vineri seara suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări......
Timişoara a intrat în zona verde. Noile măsuri de relaxare se vor aplica de duminică
Timişoara a intrat în zona verde. Noile măsuri de relaxare se vor aplica de duminică
Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş, prefectul Zoltan Nemeth, a anunţat sâmbătă ...
GCS: 1.305 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 1.026 de pacienți la ATI
GCS: 1.305 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 1.026 de pacienți la ATI
Un număr de 1.305 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
BNR va păstra neschimbată rata de dobândă în şedinţa consiliului de admninistraţie al băncii din 12 mai – ING Bank
BNR va păstra neschimbată rata de dobândă în şedinţa consiliului de admninistraţie al băncii din 12 mai – ING Bank
Banca centrală a României își va relua reuniunile politice periodice pe 12 mai. În analiza sa zilnică, ING Bank spune ...