1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 14 º

Extern

Negocierile din dosarul nuclear iranian ar urma să fie reluate în decembrie

Iranul şi cele şase mari puteri ar urma să îşi suspende luni negocierile din dosarul nuclear şi să se reîntâlnească în decembrie, după eşecul celei mai recente runde de discuţii în a obţine un acord final, relatează AFP şi Reuters, citând surse apropiate de dosar.

24 noi, 2014 | Agerpres

Detaliile despre amânarea şi reluarea negocierilor nu au fost încă definitivate, cu toate că una dintre sursele respective, vorbind sub rezerva anonimatului, a explicat că Iranul nu are cum să se aştepte la o nouă relaxare a sancţiunilor, dată fiind situaţia actuală. Negocierile s-ar putea relua la Viena sau Oman, dar nici acest aspect nu a fost încă stabilit, conform aceleiaşi surse.

'A fost înregistrat un oarecare succes', potrivit unui diplomat care a fost implicat în discuţii. 'Dar trebuie să ne consultăm cu capitalele noastre în legătură cu anumite probleme. Ne vom întâlni din nou înainte de finalul anului. Este un proces dinamic', a subliniat el.

Negocierile de la Viena au în vedere un acord ce ar putea transforma Orientul Mijlociu, deschizând uşa pentru încheierea regimului de sancţiuni împotriva Iranului şi apropierea Vestului de o naţiune cu 76 de milioane de persoane după decenii de relaţii tensionate. Costul eşecului obţinerii unei înţelegeri finale ar putea fi ridicat. Rivalii regionali ai Iranului, Israelul şi Arabia Saudită, urmăresc cu atenţie evoluţiile de la Viena. Ambele se tem de un acord slab, care nu va reuşi să restrângă ambiţiile nucleare ale Teheranului, în timp ce o prăbuşire a negocierilor ar încuraja Iranul să devină un stat dotat cu arma nucleară, un scenariu pe care Israelul a promis că nu îl va permite.

Termenul pentru negocieri expiră la miezul nopţii, iar fiecare parte promite să utilizeze răgazul rămas cât mai eficient, fără a renunţa la speranţa unei soluţionări politice. 'Ne concentrăm pe un ultim efort, un mare efort (luni) dimineaţă', a asigurat Philip Hammond, şeful diplomaţiei britanice: 'Bineînţeles, dacă nu vom reuşi să atingem acordul, vom vedea cum vom proceda în continuare', a adăugat el.

Secretarul de stat american John Kerry şi omologul său iranian Mohammad Javad Zarif au avut tot mai multe întâlniri şi au discutat despre diferite scenarii cu privire la cea mai bună modalitate de continuare a negocierilor, a relatat o sursă iraniană. La rândul lor, SUA au recunoscut că au în vedere ipoteza unei prelungiri pe o perioadă necunoscută, cu toate că o sursă iraniană, chestionată de agenţia franceză de presă, a vorbit despre 'şase luni sau un an'.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO