1EUR = 4.8074 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

Negocierile dintre Grecia şi creditorii săi s-au încheiat fără progrese în privinţa datoriei Atenei

Negocierile dintre Grecia şi creditorii săi s-au încheiat vineri fără progrese, în timp ce temerile privind o nouă criză a datoriei Atenei sunt alimentate de luni de dezacorduri cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite AFP, informează Agerpres. 

11 feb, 2017 | Agerpres

Grecia se află în centrul unui diferend între creditorii europeni şi FMI legat de relaxarea datoriei şi de obiectivele bugetare, care îngrijorează pieţele şi aduce din nou în discuţie locul acestei ţări în zona euro.

Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a afirmat că s-au obţinut progrese cu ministrul grec de finanţe, Euclid Tsakalotos, şi reprezentanţii UE şi FMI, fără să ofere detalii.

"Fiecare înţelege clar că este în interesul tuturor să încheiem repede", a declarat Jeroen Dijsselbloem într-un scurt comunicat, referindu-se la amânarea repetată a plăţii unei noi tranşe de împrumut.

Guvernul grec trebuie să facă plăţi de şapte miliarde de euro în această vară, pe care nu le va putea onora fără noi tranşe din pachetul de asistenţă financiară în valoare de 86 de miliarde de euro acordat Atenei.

FMI a publicat marţi o evaluare a economiei Greciei, aflată din 2010 sub perfuzie internaţională, în care este de părere că datoria acestei ţări este "insuportabilă" şi "explozivă" şi pune la îndoială capacitatea sa de a degaja un excedent primar de 3,5% din Produsul Intern Brut (PIB), conform obiectivelor trasate de europeni.

Acest diagnostic a fost imediat contestat de zona euro şi de Grecia care au afirmat că semnalul de alarmă tras de FMI nu reflectă ameliorarea situaţiei Atenei.

FMI condiţionează participarea sa la planul de ajutorare a Greciei de noi reforme, în special a sistemului de pensii, şi de angajamentul zonei euro de a reduce datoria ţării pentru a o aduce la un nivel "sustenabil".

Din surse apropiate dosarului, AFP a aflat că săptămâna viitoare este prevăzută o întâlnire la Bruxelles între Euclid Tsakalotos, Jeroen Dijsselbloem, comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, şi Benoît Coeuré, membru al directoratului Băncii Centrale Europene, pentru a încerca să deblocheze situaţia.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO