Negocierile în problema transnistreană au o eficienţă scăzută – oficial Chişinău

Negocierile în problema transnistreană au o eficienţă scăzută în ultima perioadă, iar Chişinăul nu a reuşit să determine autorităţile de la Tiraspol să iniţieze discuţii şi în privinţa reglementării politice a conflictului, a declarat miercuri şeful Biroului pentru reintegrare, George Bălan, în cadrul mesei rotunde 'Crearea Spaţiului Economic Unic/Comun între ambele maluri ale Nistrului: oportunităţi şi provocări', organizată de Asociaţia pentru Politică Externă.
Economica.net - mie, 14 mai 2014, 09:51
Negocierile în problema transnistreană au o eficienţă scăzută - oficial Chişinău

El a arătat că dialogul cu partea transnistreană se poartă pe trei dimensiuni – nivelul grupurilor de lucru, formatul de negocieri 5+2 şi dialogul liderilor de la Chişinău şi Tiraspol. ‘În ultimul timp, eficienţa grupurilor de lucru a scăzut deoarece nu este luată nicio decizie, iar rezultatele discuţiilor sunt ulterior transferate pentru negocierile 5+2. În ce priveşte discuţiile în acest format, Tiraspolul refuză în continuare să negocieze şi chestiuni ce ţin de reglementarea politică. Mai mult, de la începutul acestui an, în pofida iniţiativelor autorităţilor de la Chişinău, Tiraspolul refuză să fie organizată o întrevedere a liderilor’, a declarat George Bălan.

În ceea ce priveşte relaţiile economice, Bălan a arătat că autorităţile de la Tiraspol au refuzat să participe la negocierea Acordului de liber schimb pe care Republica Moldova intenţionează să-l semneze în curând, chiar dacă acest lucru este în detrimentul agenţilor economici din stânga Nistrului, deoarece aproximativ 70% din exporturile din Transnistria au ca destinaţie partea dreaptă a Nistrului şi UE.

De asemenea, şefa Misiunii OSCE la Chişinău, Jennifer Brush, a arătat că în ultimii ani Tiraspolul şi-a schimbat mesajul, astfel că în ultimul timp nu se mai discută despre un statut special al regiunii în cadrul Republicii Moldova, ci despre recunoaşterea independenţei şi chiar alipirea la alt stat (Rusia – n.red).

Şeful Misiunii UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a negat afirmaţiile Tiraspolului şi Moscovei despre existenţa unei blocade asupra Transnistriei, arătând că şi datele statistice oficiale de la Tiraspol arată că schimburile comerciale ale regiunii au crescut în acest an.

Negocierile în formatul 5+2 în problema transnistreană au fost reluate la sfârşitul anului 2011, după o pauză de aproape şase ani. Următoarea rundă urmează să se desfăşoare la sfârşitul lunii mai, după ce una preconizată pentru luna aprilie a fost amânată la cererea Tiraspolului.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...