1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Negocierile pentru reunificarea Ciprului se reiau după doi ani de întrerupere

Liderii cipriot-grec şi cipriot-turc se vor reuni marţi pentru relansarea negocierilor, întrerupte de aproape doi ani, în vederea reunificării Ciprului, având ca obiectiv viitoarea exploatare a rezervelor energetice din platforma continentală a insulei, relatează AFP.

11 feb, 2014 | Agerpres

Liderul cipriot-grec Nicos Anastasiades şi cel cipriot-turc Dervis Eroglu se vor întâlni la ora locală 11:30 (ora 09:30 GMT) la Nicosia la 'linia verde', zonă aflată sub controlul ONU şi care separă cele două entităţi de aproximativ 40 de ani. După luni de discuţii, cei doi lideri au convenit vinerea trecută asupra unei 'foi de parcurs' elaborate de ONU prin care se stabileşte cadrul de desfăşurare a negocierilor.

În anul 1974, armata turcă a invadat partea de nord a insulei după o lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci care doreau alipirea Ciprului la Grecia. După eşecul acordului din anul 2004, acceptat de ciprioţii turci, dar respins de cei greci, discuţiile au fost suspendate în vara anului 2012, când entitatea ciprioţilor greci, Republica Cipru, singura recunoscută pe plan internaţional, a preluat preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, iar ciprioţii turci s-au retras de la masa tratativelor.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO