Negocierile UE-Rusia-Ucraina pe subiectul gazelor ar putea fi reluate sâmbătă – Oettinger

Comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, nu a exclus vineri ca negocierile tripartite UE-Rusia-Ucraina pe problema gazelor, negocieri suspendate miercuri fără rezultat, să fie reluate sâmbătă, transmite AFP.
Economica.net - vin, 13 iun. 2014, 10:32
Negocierile UE-Rusia-Ucraina pe subiectul gazelor ar putea fi reluate sâmbătă - Oettinger

‘Am convenit ca delegaţiile (rusă şi ucraineană) să se consulte cu guvernele lor şi, pe această bază, mă aştept ca discuţiile dintre miniştrii ucrainean şi rus (ai energiei), şefii companiilor de gaz (rusă şi ucraineană) şi delegaţiile lor să poată fi reluate sâmbătă’, a declarat Oettinger la sosirea sa la Luxemburg, unde are loc o reuniune a miniştrilor europeni pentru energie.

Guenther Oettinger a indicat că el aşteaptă ‘un apel telefonic în următoarele trei sau patru ore’ pentru a fi confirmată această întâlnire, ce ar putea să aibă loc la Bruxelles, Berlin sau Moscova, subliniind că este gata să participe la această reuniune, indiferent de locul unde se va desfăşura.

Discuţiile în problema gazelor au fost suspendate miercuri, fără să fi fost înregistrate rezultate. Ucraina a refuzat propunerea rusă privind o reducere de 100 de dolari, ceea ce ar aduce la 385 de dolari preţul pentru mia de metri cubi. Un eşec al acestor negocieri ar menţine riscul pentru Uniunea Europeană de a se confrunta cu perturbări în aprovizionarea sa cu gaz în cazul în care Rusia va întrerupe livrările pentru Ucraina, ţară ce asigură tranzitarea a jumătate din gazele ruse destinate Europei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat, în cadrul unei reuniuni a guvernului la Moscova, că este ultimul preţ oferit Kievului. ‘Considerăm că propunerile noastre sunt cele de parteneri, orientate către susţinerea economiei ucrainene într-un moment dificil’, a declarat şeful statului rus, potrivit AFP. ‘Dacă propunerile noastre sunt respinse, atunci vom trece la o altă etapă, care nu este alegerea noastră şi pe care nu o dorim’, a adăugat el.

Gigantul rus Gazprom a amânat pentru 16 iunie ultimatumul său dat Ucrainei pentru a-şi achita datoria la gazele ruse livrate şi estimată de Moscova la 4,5 milliarde de dolari. În cazul în care această datorie nu va fi achitată, Gazprom va trece la sistemul de plată în avans pentru gazele furnizate, ceea ce ar putea însemna tăierea livrărilor, notează agenţia citată.

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană a instituit sancțiuni împotriva a opt oficiali militari iranieni
Uniunea Europeană a instituit sancțiuni împotriva a opt oficiali militari iranieni
Uniunea Europeană a decis luni să instituie sancţiuni împotriva a opt responsabili ai forţelor de securitate iraniene pentru rolul lor în reprimarea violentă a manifestaţiilor din noiembrie......
Nike va recondiționa pantofii sport returnați și îi va revinde
Nike va recondiționa pantofii sport returnați și îi va revinde
Grupul american Nike Inc a anunţat luni că va începe să recondiţioneze pantofii sport returnaţi de cumpărători şi ...
ANSVSA: Se pot relua exporturile de animale vii prin Canalul Suez, odată deblocat. Crește frecvența controalelor
ANSVSA: Se pot relua exporturile de animale vii prin Canalul Suez, odată deblocat. Crește frecvența controalelor
Crescătorii de animale vor putea relua exportul de animale vii pe calea apei, prin Canalul Suez, odată ce acesta este deblocat. ...
FAO: Prețurile mondiale la alimente au crescut pentru a zecea lună consecutiv
FAO: Prețurile mondiale la alimente au crescut pentru a zecea lună consecutiv
Potrivit datelor publicate recent de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), prețurile ...