Negriţoiu: Înţeleg că mandatul meu se apropie de sfârşit, dar plec cu împlinirea că am făcut ce am promis în faţa comisiilor

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a afirmat, marţi, că îşi asumă în totalitate angajamentul pe care l-a avut, înţelege faptul că mandatul său se apropie de sfârşit şi pleacă de la ASF 'cu împlinirea că am făcut ceea ce am promis în faţa comisiilor parlamentare şi ceea ce a trebuit să fac'.
Economica.net - mar, 01 nov. 2016, 09:38
Negriţoiu: Înţeleg că mandatul meu se apropie de sfârşit, dar plec cu împlinirea că am făcut ce am promis în faţa comisiilor

‘Îmi asum în totalitate angajamentul pe care l-am avut, de a alinia la normele europene atât instituţia, cât şi pieţele financiare nebancare. Acest angajament mi l-am dus la îndeplinire şi mă consider un om norocos pentru cei doi ani şi jumătate de activitate la ASF. O experienţă îmbogăţită. Am întâlnit oameni cu curaj, determinaţi. M-am bucurat de sprijin. Am preluat o instituţie în blocaj, am răspuns unei invitaţii politice de a ieşi dintr-o stare de impas şi am dus la capăt construcţia instituţională (…) În doi ani am contribuit la adoptarea a zece legi fundamentale care schimbă complet cadrul juridic atât al pieţei asigurărilor, cât şi al pieţei de capital. Astăzi, provocarea este în execuţie, în aplicarea acestor legi şi a regulilor pieţei. O piaţă de care să beneficieze majoritatea, nu de o piaţă pe care să o folosească discreţionar o minoritate. Probabil, este mult pentru o singură persoană să reziste în această poziţie cu aceste provocări mai mult de doi ani şi jumătate şi înţeleg că mandatul meu se apropie de sfârşit, dar plec cu împlinirea că am făcut ceea ce am promis în faţa comisiilor parlamentare şi ceea ce a trebuit să fac. Sunt efecte care se vor vedea pe termen mediu şi lung, dar am pus bazele unor pieţe sănătoase şi am colaborat în această acţiune cu instituţiile financiare internaţionale, cu autorităţile europene şi am urmărit integrarea în piaţa europeană. Dacă această abordare a fost greşită, evident că voi fi judecat pentru ceea ce am făcut’, a spus Negriţoiu, într-o declaraţie de presă.

Potrivit şefului ASF, instituţia pe care o conduce a reuşit să facă economii de peste 100 de milioane de lei, iar în plus îşi asumă ‘terapia-şoc’ pe care au produs-o în piaţă deciziile luate în ultimii ani.

‘(…) În doi ani şi jumătate, am continuat reducerea contribuţiilor la bugetul instituţiei şi am făcut o economie de peste 100 de milioane de lei. Mă aşteptam şi am susţinut public să ajung la aceste două momente. Aceste două momente sunt două rapoarte fundamentale pentru transformarea instituţională şi transformarea pieţelor. Aceste rapoarte trebuiau analizate de colegii parlamentari. Am făcut, în doi ani şi jumătate, ce trebuiau, probabil, să facă în ultimii zece ani, de la aderarea la Uniunea Europeană. La fel, îmi asum terapia-şoc pe care am produs-o în piaţă. Am ridicat vălul de pe pieţele financiar-bancare, fundamentarea înfiinţării ASF-ului a fost determinată tocmai de disfuncţionalităţile din piaţa asigurărilor şi din piaţa de capital. Am ajuns, astăzi, la capital negativ în piaţa asigurărilor, de la peste 2,5 miliarde în urmă cu trei ani, la un echilibru financiar care pune temelia protecţiei consumatorilor. Plata pagubelor trebuie să fie un proces automat care să vină de la sine, dar nu se putea face până când nu aşezam piaţa pe baze financiare solide’, a subliniat Mişu Negriţoiu.

Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a fost convocat, luni, la audieri în şedinţa comună a Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare cu Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, respectiv cu Comisia economică, industrii şi servicii şi Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat.

Mişu Negriţoiu nu s-a prezentat la audieri, dar a trimis o scrisoare prin care susţine că revocarea sa este ilegală.

Preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor, Mihai Tudose, a anunţat la începerea şedinţei, că preşedintele ASF a transmis parlamentarilor o scrisoare prin care cerea amânarea audierii pentru a pregăti răspunsurile solicitate de parlamentari.

‘În scrisoarea sa, domnul Negriţoiu pleacă de la premisa că noi avem ceva cu ASF, nu cu domnia sa, şi că ceea ce facem noi constituie un atac la adresa unei instituţii. Mai mult, ne explică foarte clar, citez: ‘revocarea unui membru din conducerea ASF nu este legal posibilă, atâta timp cât acesta continuă să întrunească condiţiile care au stat la baza numiri sale, orice hotărâre în sens contrar fiind abuzivă, făcută în frauda legii şi, deci, lovită de nulitate”, a citit Tudose din scrisoarea preşedintelui ASF.

Tot luni, parlamentarii din comisiile de specialitate reunite au votat demararea procedurii de revocare din funcţie a preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, care s-ar putea finaliza săptămâna viitoare.

‘După acest vot, cele patru comisii fac raport comun, se înaintează către birourile permanente şi urmează convocarea unei şedinţe comune, în plen, a Camerei Deputaţilor şi Senatului, probabil săptămâna viitoare. Acesta este primul pas în demararea procedurii de revocare a preşedintelui ASF’, a declarat preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor, Mihai Tudose.

În ceea ce priveşte salariile compensatorii pe care preşedintele ASF ar urma să le încaseze, în cazul revocării, Mihai Tudose a spus că este posibil ca acest lucru să nu se întâmple.

‘Eu, din câte ştiu, funcţionează încă acea impozitare cu 85% în domeniu. Şi chiar dacă le-ar lua, este un drept pe care cel în cauză îl primeşte dacă este dat afară din motive neimputabile lui. Noi tocmai propunem eliberarea din funcţie din motive imputabile lui. Prostul management este un motiv imputabil. Şi, atunci, s-ar putea să nu le primească’, a explicat Tudose.

Deputatul Andreea Paul a declarat, în cadrul şedinţei comisiilor reunite, că, potrivit Contractului Colectiv de Muncă din ASF, un angajat disponibilizat încasează opt salarii compensatorii. Potrivit acesteia, preşedintele ASF are un salariu de 13.000 de euro lunar, iar cele opt salarii compensatorii ar însuma 104.000 euro.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Energiei: Facturile la gaze naturale s-au ieftinit în aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15%
Ministerul Energiei: Facturile la gaze naturale s-au ieftinit în aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15%
Preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15% faţă de preţurile maximale plafonate, a anunţat, miercuri, Ministerul Energiei....
Marcel Ciolacu: Datoria publică va ajunge la 48-49% din PIB în acest an. A fost un vârf de plăți și este normal
Marcel Ciolacu: Datoria publică va ajunge la 48-49% din PIB în acest an. A fost un vârf de plăți și este normal
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la Buzău, că datoria publică va ajunge anul ...
ONRC: Peste 6.000 de companii și-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2024, în creștere cu 33%
ONRC: Peste 6.000 de companii și-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2024, în creștere cu 33%
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele trei luni din 2024 a fost de 6.014, în creştere cu peste ...
Burduja încă așteaptă datele cerute societății Nuclearelectrica pentru a aproba continuarea proiectului centralei SMR de la Doicești
Burduja încă așteaptă datele cerute societății Nuclearelectrica pentru a aproba continuarea proiectului centralei SMR ...
La trei săptămâni de la decizia surprinzătoare a Guvernului de a nu merge mai departe cu proiectul centralei cu reactoare ...