Negriţoiu, ASF: Nu exclud varianta ca în acest an un asigurător să intre în mecanismul de rezoluţie

Oficialii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au anunţat că legea care permite aplicarea mecanismului de rezoluţie (care permite preluarea în subordinea Autorităţii a unei entităţi cu probleme) este aplicabilă în acest moment. Preşedintele ASF a declarat ca nu este exclus ca una dintre societăţile de asigurări să intre în acest mecanism încă din acest an. ASF trebuie să ia o decizie în privinţa Carpatica Asig, societate pentru care termenul de restabilire a situaţiei financiare a expirat la 31 decembrie. Negriţoiu a spus că decizia va fi făcută publică cel mai târziu la începutul lunii februarie.
Gabriela Ţinteanu - mie, 13 ian. 2016, 22:01
Negriţoiu, ASF: Nu exclud varianta ca în acest an un asigurător să intre în mecanismul de rezoluţie

Carpatica Asig a intrat în proces de redresare financiară în luna mai 2014, iar termenul acordat de ASF pentru restabilirea situaţiei financiare a expirat la 31 decembrie anul trecut. Pe 21 decembrie, societatea de asigurări a anunţat că a semnat „un memorandum de înţelegere cu clauza de exclusivitate cu un investitor european”, iar calendarul tranzacţiei îl va pune la dispoziţia ASF.

Întrebat despre investitorul care ar trebui să preia Carpatica Asig, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a declarat: “Nu ştim nimic despre investitor. Deocamdata ne-au notificat despre raportul de due diligence, dar nu ne-au cerut aprobarea sau ceva. Şi nu avem încă o tranzacţie, înţelegeri se pot încheia cu oricine. Tehnic, această situaţie nu schimbă cu nimic că societatea este sau nu este în redresare financiară. Noi suntem încă în analiză. Cel târziu la începutul lui februarie sau chiar săptămâna viitoare vom face  un anunţ despre situaţia de la Carpatica Asig”.

„Dacă are acţiuni credibile care să conducă la redresare financiară şi să intre într-un grafic, iar acţiunile rezultă în îmbunătăţirea situaţiei şi a indicatorilor, termenul poate să curgă. Probabil că vom lua decizia săptămâna viitoare sau la începutul lunii februarie”, a mai spus preşedintele ASF.

Capitalul Carpatica Asig a ajuns la 34,3 milioane de lei

Negriţoiu nu a exclus posibilitatea ca societatea Carpatica, controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, să intre în mecanismul de rezoluţie, după ce s-a aflat în redresare financiară din aprilie 2014.

Firma de asigurări trebuia să atragă un credit subordonat de minim 30 milioane lei şi să încheie o tranzacţie cu un investitor strategic până la 15 decembrie. Carpatica Asig şi-a majorat capitalul social cu 10 milioane de lei, sumă ce a fost virată în conturile companiei în data de 5 ianuarie 2016, după o altă majorare de 2,4 milioane de lei realizată în vară. Astfel, capitalul social al companiei a ajuns la nivelul de 34,3 milioane de lei, a anunţat asigurătorul într-un comunicat de presă.

Acţionarii Carpatica Asig sunt companiile Atlassib Sibiu, cu un pachet de 92,77% şi Transcar Sibiu, cu o deţinere de 6,64%, ambele controlate de Ilie Carabulea. Un pachet de 0,59% din acţiunile companiei este deţinut de persoane fizice.

Direcția de rezoluție se înființează zilele acestea la nivelul ASF

O altă societate, Euroins, a intrat în proces de redresare financiară la mijlocul lui octombrie 2015. Pe baza situaţiilor financiare de la 30 iunie 2015, Consiliul ASF a decis că Euroins are nevoie de un aport de minim 200 de milioane de lei de la acţionari pentru a îndeplini noile cerinţe de capital impuse prin normele de supraveghere Solvency II.

Întrebat despre situaqţia acesteia, Mişu Negriţoiu a declarat că “Din punct de vedere financiar, Euroins stă mai bine decât Carpatica Asig. Ei au realizat aproape toate măsurile din planul de redresare financiară.”

Florin Golovatic, director al Direcţiei de supraveghere şi control pe sectorul asigurărilor în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ne-a declarat că legea care reglementează mecanismul de rezoluţie este aplicabilă, iar cele trei norme metodologice de aplicare a acesteia au fost aprobate.

Mecanismul de rezoluţie va avea două componente: cea care se va ocupa de intervenţia timpurie, când încă se poate salva societatea, şi rezoluţia efectivă. Prima componentă a mecanismului se va afla în subordinea Direcţiei de supraveghere şi control pe sectorul asigurărilor în cadrul ASF, iar cea de-a doua va fi la Direcţia de rezoluţie, direcţie care se înfiinţează în cadrul ASF în acest moment.  

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...