Negriţoiu: Tariful mediu pentru RCA ar putea creşte cu 3% în 2015

Tariful mediu pentru asigurările de răspundere civilă auto RCA ar putea să crească marginal, cu numai 3%, în 2015, potrivit prognozei Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/, însă preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, se aşteaptă la o scădere, pe fondul optimizării costurilor cu reparaţiile auto şi costurilor de intermediere.
Economica.net - mar, 09 dec. 2014, 12:48
Negriţoiu: Tariful mediu pentru RCA ar putea creşte cu 3% în 2015

‘Prima de RCA nu este tarif de gaze, nu este o primă unică, o primă controlată, nu este o primă pe care noi o manipulăm în sus sau în jos. Este un rezultat al preţurilor de piaţă. Vom avea grijă să ne uităm la anumite categorii şi să ne implicăm în ponderarea acestor preţuri, mai ales prin eliminarea exceselor sau a abuzurilor’, a declarat marţi preşedintele ASF, într-o conferinţă de bilanţ.

Raportările ASF arată că, în prima parte a anului 2014, tariful mediu RCA a crescut cu 3%, la 515 lei. Pe segmentul RCA, pe ansamblul pieţei româneşti, costurile societăţilor de asigurare reprezintă 117% din totalul primelor de asigurare încasate, un dezechilibru ce pune în pericol despăgubirea adecvată a asiguraţilor.

‘Noi nu îndemnăm la creşterea primelor RCA, ci la asigurarea resurselor necesare acoperirii pagubelor’, a spus Negriţoiu, care a adăugat că ASF are în vedere reducerea costurilor, dar şi o recalibrare pe segmentul RCA, în condiţiile în care primele pentru persoanele tinere sunt mult mai mari decât media.

Negriţoiu a adăugat că ASF, chiar dacă intervenţia sa este limitată la persuasiune şi analize, trebuie să facă un corp comun cu consumatorii pentru a pune presiune pe piaţă pentru reducerea costurilor, astfel încât primele de asigurare RCA să nu crească în 2015 sau să crească doar marginal.

Potrivit analistului şef al ASF, Iulian Panait, discrepanţa majoră între costuri şi primele încasate pe segmentul RCA nu poate fi rezolvată decât prin reducerea costurilor sau creşterea primelor de asigurare, iar ceea ce probabil va rezulta va fi un echilibru între cele două alternative pe care le au companiile de asigurări, astfel că ASF nu exclude o creştere a primelor RCA în 2015.

Pe de altă parte, preşedintele ASF a apreciat că există suficient spaţiu, dacă s-ar umbla suficient la optimizarea costurilor cu reparaţiile auto şi la costurile cu intermedierea poliţelor RCA, pentru asigurarea resurselor care să acopere pagubele.

Potrivit ASF, cheltuielile de intermediere cu vânzarea poliţelor RCA reprezintă 34% din valoarea primei de asigurare, în primele nouă luni din 2014.

În plus, în România, din 100 poliţe RCA în 7-10 cazuri sunt solicitate despăgubiri, comparativ cu un procentaj de numai 2% – media europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Borrell: Tensiunile cu Rusia sunt cel mai recent exemplu al faptului că Europa este în pericol
Borrell: Tensiunile cu Rusia sunt cel mai recent exemplu al faptului că Europa este în pericol
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat marţi că tensiunile cu Moscova ...
Investitorii se tem mai mult de inflaţie decât de un conflict, în pofida intensificării ameninţărilor din regiune – sondaj
Investitorii se tem mai mult de inflaţie decât de un conflict, în pofida intensificării ameninţărilor din regiune – ...
Inflaţia rămâne cea mai mare îngrijorare şi cel mai mare risc extern în următoarele 3 luni pentru investitorii români, ...
Antreprenori în impas. Ce este leasingul operațional și cum îți poate ajuta businessul?
Antreprenori în impas. Ce este leasingul operațional și cum îți poate ajuta businessul?
Michael Gerber un afacerist american extrem de cunoscut a fost surprins într-un interviu spunand ca: „Daca esti neglijent ...