1EUR = 4.8357 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Negustorii au pierdut, în februarie, 2,5% din vânzările din ianuarie, din cauza vremii

Vânzările slabe de combustibili au fost mai mici decât se anticipa iniţial, din cauza vremii rele. Scăderea lor a contribuit cel mai mult la reducerea considerabilă a cifrei de afaceri a comercianţilor, în luna februarie. Vremea rea a diminut activitatea economică, dar şi călătoriile. Volumul cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul a scăzut îngrijorător, în luna februarie, cu 2,5% faţă de ianuarie, când vânzările suferiseră deja o ajustare negativă substanţială,  de aproape 6% lunar.

05 apr, 2012 | Adrian N. Ionescu | ECONOMICA.net

Documente atasate:

Scăderea volumului vânzărilor are cauze meteorologice, „idee susţinută de scăderea vânzărilor de produse nealimentare, cu 4,9%, şi creşterii vânzărilor de alimente cu 2,9%“, potrivit analizei firmei de administrare a investiţiilor BT Asset Management (BT AM).

Totuşi, „evoluţia comerţului ar trebui să fie mai bună în 2012 decât în ultimii doi ani“, cred analiştii BT AM, care se bazează pe 4 argumente:

1. Inflaţia redusă, care erodează puterea de cumpărare mult mai puţin decât în anii precedenţi;

2. Creşterea reală a salariilor, care aduce de la sine un nivel mai ridicat al venitului disponibil;

3. Reducerea nivelului şomajului, pe care am văzut-o în ultimele două luni (7,1%);

4. Neîncrederea consumatorilor, masurată de Comisia Europeană (-41,6 februarie) este sub media ultimilor doi ani (-48,3), după ce, în februarie atingea cel mai redus nivel din decembrie 2008 (-8,2), şi s-a îmbunătăţit începand cu T3 2011 (v. Fig.2 în raportul BT AM).

Scăderea din februarie a fost prea mare ca să nu fie urmată de o creştere „susţinută la produsele nealimentare şi carburanţi în luna martie, pe măsură ce consumul se normalizează.

Faptul că vânzările de alimente au crescut cu 7,1% anual, pentru a două lună, menţine optimismul analiştilor BT AM, „în legătură cu îmbunătăţirea consumului intern, iar cresterea anuală după primele două luni, cu 5,2% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent, ne întăreşte punctul de vedere.

Mai mult, datorită evoluţiei relativ bune din ianuarie şi,  presupunând că vom avea o stagnare a consumului în martie, atunci evoluţia trimestrială a volumului cifrei de afaceri în retail ar înregistra o creştere trimestrială de 0,1%“, se mai spune în raportul BT AM.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO