Nelu Barbu: indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea căii ferate Bucureşti-Aeroport „Henri Coandă”, aprobaţi de Guvern

Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru proiectul privind modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti Nord - Aeroportul Internaţional 'Henri Coandă' Bucureşti, valoarea totală a investiţiei fiind de 538 de milioane de lei, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
Economica.net - mie, 12 iun. 2019, 13:38
Nelu Barbu: indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea căii ferate Bucureşti-Aeroport

„În şedinţa de Guvern de astăzi, în ceea ce priveşte domeniul infrastructurii au fost adoptate patru hotărâri de Guvern prin care dorim să grăbim finalizarea unor proiecte care se află în diferite stadii de dezvoltare sau să dezvoltăm proiecte noi. Un proiect care se înscrie în categoria proiectelor de utilitate publică de interes naţional este modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti Nord – Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti faza I, racord cale ferată în terminalul T1 Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti. În şedinţa de Guvern de astăzi au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect, timpul estimat pentru călătoria cu trenul între aeroport şi Gara de Nord după finalizarea acestei investiţii va fi de 23 de minute pe sens, în condiţiile în care în acest moment deplasarea durează mult mai mult. Proiectul are în vedere realizarea unui racord cu o lungime de aproape 3 kilometri care se desprinde din calea ferată Mogoşoaia- Baloteşti şi se dezvoltă adiacent cu strada Drumul Gării Odăii. Astfel, se va realiza o legătură directă între Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti şi Gara de Nord. Valoarea totală a investiţiei este de 538 milioane de lei, durata de realizare de 14 luni”, a declarat Nelu Barbu, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.

El a menţionat că finanţarea este asigurată din fonduri nerambursabile alocate de Comisia Europeană din Fondul de Coeziune, dar şi de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor.

Nelu Barbu a precizat că o altă hotărâre de guvern adoptată de Guvern se referă la exproprierea imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar în cadrul proiectului de fluidizare a traficului pe unele porţiuni ale DN1 şi ale Centurii rutiere a Capitalei în zona de nord, nord-vest, incluzând construcţia sectorului cuprins între DN7 şi DN1A.

„Este vorba despre exproprierea unei suprafeţe suplimentare de 30.328 metri pătraţi, un număr de 180 de imobile, suma este de aproximativ 4 milioane de lei, este puţin peste 4 milioane de lei ce se acordă cu titlu de despăgubire. După ce acordăm aceste despăgubiri, practic se reiau lucrările într-un ritm mai alert”, a pus el.

O altă hotărâre aprobată de Guvern vizează modernizarea Centurii Bucureştiului, între autostrada A1 – DN7, respectiv între DN2 şi autostrada A2.

„A fost nevoie de o reaprobare a indicatorilor tehnico-economici, care iniţial au fost aprobaţi în 2008, dar au fost revizuiţi pentru a corespunde standardelor tehnice actuale, pentru a corespunde situaţiei din teren. Valoarea totală a investiţiei este de 698 milioane de lei, valoarea rest de executat 529 milioane de lei. Durata de execuţie a lucrărilor pentru restul acesta de executat este de 15 luni pentru sectorul DN 2 – A2 şi de 12 luni pentru sectorul A 1 – DN 7. Finanţarea se face tot din fonduri externe nerambursabile, dar şi din fonduri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor”, a afirmat Nelu Barbu.

El a precizat că un alt obiectiv de investiţii care a făcut obiectul unei hotărâri de guvern adoptată în şedinţa de miercuri se referă la aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru „Legătură Centură Oradea – Autostradă A3” din judeţul Bihor.

„Proiectul are în vedere lucrări de drum, pasaje, lucrări hidrotehnice pe o porţiune de aproximativ 19 kilometri, începând de la Centura municipiului Oradea, Calea Sântandrei, până la intersecţia cu Autostrada A3 unde va fi amenajat un nod rutier. Valoarea totală a investiţiei este 719 milioane de lei, iar durata de execuţie a lucrărilor este de 30 de luni. În acest fel va fi deviată circulaţia de tranzit care în prezent se derulează prin oraş şi pe actuala Centură a municipiului Oradea şi va fi, evident, fluidizat traficul în zonă. Finanţarea şi pentru acest obiectiv de investiţii se face atât din fonduri europene, cât şi din fonduri de la bugetul de stat prevăzute în bugetul Ministerului Transporturilor”, a declarat Nelu Barbu.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...