Nemţii cred mai mult în UE decât francezii şi britanicii, dar le împărtăşesc temerile legate de imigranţi

Cetăţenii germani cred în continuare în proiectul european, dar împărtăşesc temerile altor europeni legate de libertatea de circulaţie a lucrătorilor în spaţiul comunitar, în timp ce mai puţin de jumătate dintre britanici şi francezi ar opta pentru rămânerea în Uniunea Europeană în eventualitatea unui referendum pe această temă, arată datele unui sondaj prezentat joi de portalul thelocal.de.
Economica.net - joi, 11 dec. 2014, 13:05
Nemţii cred mai mult în UE decât francezii şi britanicii, dar le împărtăşesc temerile legate de imigranţi

În cadrul anchetei sociologice, cetăţeni din Marea Britanie, Germania, Franţa, Danemarca, Suedia, Finlanda şi Norvegia au primit o serie de întrebări despre Uniunea Europeană.

Astfel, la întrebarea despre cum ar vota dacă în ţara lor s-ar organiza un referendum asupra părăsirii UE, 55% dintre germani au răspuns că ar opta pentru rămânerea în UE, însă aceeaşi opţiune a fost exprimată de numai 43% dintre francezi şi de 38% dintre britanici.

Dar atunci când vine vorba de imigraţie, germanii sunt pe aceeaşi poziţie cu britanicii în respingerea acesteia, în ambele state numai 27% dintre cei intervievaţi apreciind că imigraţia are efecte benefice pentru ţările lor, cum ar fi aducerea de specialişti înalt calificaţi sau de lucrători dispuşi să presteze activităţi prost plătite.

Cea mai mare temere a 67% dintre germani şi a 64% dintre britanici este că imigranţii urmăresc să profite de sistemele de asistenţă socială. Conform sondajului, în Germania, Franţa şi Danemarca se înregistrează rate aproape similare – de la 70% la 73% – iar în Marea Britanie de 83% pentru ideea ca imigranţii din statele UE să nu poată beneficia de asistenţă socială timp de un an după ce s-au stabilit în altă ţară.

De asemenea, majoritatea celor chestionaţi în toate ţările cuprinse în sondaj consideră că cetăţenilor europeni nu ar trebui să li se permită să se instaleze într-un alt stat dacă nu fac dovada că şi-au găsit deja un loc de muncă în acel stat şi a faptului că se pot întreţine singuri, trei sferturi dintre britanici şi două treimi dintre francezi şi germani exprimând această opinie.

În ce priveşte infracţiunile pe care le-ar putea comite imigranţii, temerea este mult mai ridicată în cazul germanilor (48%) decât în cel al britanicilor (14%), dar ei sunt depăşiţi de departe de finlandezi, ce sunt preocupaţi într-un procent de 60% de creşterea infracţionalităţii în urma primirii imigranţilor europeni.

Pe de altă parte, în ce priveşte situaţia economică, francezii sunt cei mai pesimişti, în timp ce germanii încep şi ei să fie sceptici cu privire la viitor în urma ştirilor privind încetinirea creşterii economice, la cealaltă extremă fiind britanicii, care manifestă un oarecare optimism faţă de evoluţia economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut loc în aprilie
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut ...
Forțe armate palestiniene, dintre care una pretinde că face parte din gruparea islamistă Hamas, au furat luna trecută un total de 66 de milioane de euro din seifurile mai multor sucursale bancare......
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28, ...
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a ...
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Statele Unite vor să ofere insulelor din Pacific o "alegere mai bună" decât China, chiar dacă Washingtonul singur nu ...