Nemulţumiţi de salariile din ţara lor, tot mai mulţi polonezi aleg calea străinătăţii

Cu peste două milioane de cetăţeni plecaţi să muncească în străinătate, în special în ţările Uniunii Europene, şi al căror număr creşte din cauza nemulţumirii faţă de salariile oferite în Polonia, unde salariul mediu brut lunar este de circa 920 de euro, guvernul de la Varşovia priveşte cu îngrijorare cum populaţia ţării scade, consemnează duminică agenţia EFE într-un comentariu.
Economica.net - sâm, 14 dec. 2013, 16:00
Nemulţumiţi de salariile din ţara lor, tot mai mulţi polonezi aleg calea străinătăţii

În fiecare an, mii de polonezi aleg să-şi părăsească ţara pentru a se instala în altă parte, cele mai căutate ţări fiind Marea Britanie, Germania, Irlanda şi statele scandinave. Mulţi dintre ei provin din localităţile mici şi din zonele rurale ale estului Poloniei, regiunea cel mai puţin dezvoltată a ţării, unde cu toate că există oportunităţi de angajare (rata şomajului în Polonia este de circa 13%), salariile nu ajung adesea nici la nivelul venitului minim, de 400 de euro pe lună.

Conform statisticilor oficiale, în prezent circa 2,1 milioane de polonezi sunt stabiliţi într-o altă ţară, cifră care era de 2,3 milioane în anul 2007, când criza economică i-a obligat pe mulţi dintre ei să se întoarcă acasă şi se credea că acest exod s-a sfârşit. Însă în ultimii trei ani numărul polonezilor plecaţi din ţară a început să crească din nou, iar aceştia nu mai sunt doar lucrători necalificaţi proveniţi din zonele rurale, ci şi tineri cu studii superioare care pleacă în străinătate pentru a strânge economii cu intenţia de a reveni peste câţiva ani în ţara lor, dar acest lucru nu se întâmplă deocamdată.

Polonia se confruntă cu o ‘fugă a creierelor’, ceea ce trebuie oprit dacă ţara vrea să mai conteze în viitor pe propriile ei talente, consideră Henryka Bochniarz, responsabilă a patronatelor poloneze. Dar, pentru aceasta este nevoie de o creştere a salariului mediu, care atinge în prezent puţin peste 3.800 de zloţi brut, echivalentul a circa 920 de euro, în condiţiile în care costul vieţii creşte în marile oraşe.

Guvernul de la Varşovia şi-a anunţat recent intenţia de a creşte salariul minim pe economie şi de a studia posibilitatea impunerii unui salariu minim pe ora lucrată.

În opinia sociologului Malgosia Wos, numărul emigranţilor polonezi ar trebui să scadă puţin câte puţin în anii următori, pe măsură ce decalajul dintre economia poloneză şi cea a statelor vest-europene se va diminua. El crede însă că există şi o latură pozitivă a fenomenului migrator, întrucât polonezii plecaţi în străinătate asimilează noi cunoştinţe, dobândesc o capacitate de adaptare, învaţă limbi străine, astfel că vor avea noi atuuri pe piaţa muncii din Polonia care va putea să folosească toate aceste calităţi.

 

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...