NEPI a înregistrat un profit de 21,7 mil.euro, cu 51% peste cel din primul semestru al anului trecut

Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) a înregistrat în primul semestru un profit atribuibil acţionarilor de 21,7 milioane euro, cu 51% peste câştigul din perioada similară a anului trecut, de 14,3 milioane euro.
Economica.net - mar, 06 aug. 2013, 18:39
NEPI a înregistrat un profit de 21,7 mil.euro, cu 51% peste cel din primul semestru al anului trecut

Încasările din chirii şi alte venituri din exploatare au crescut cu aproape 30%, la 23,1 milioane euro, de la 17,8 milioane euro în primele şase luni ale anului trecut, potrivit situaţiilor financiare transmise, marţi, Bursei de Valori Bucureşti.

Costurile cu exploatarea investiţiilor imobiliare au avansat cu 40%, de la 4 milioane euro, la 5,6 milioane euro.

NEPI a întocmit încă un set de indicatori financiari care includ şi rezultatele investiţiilor în joint ventures, situaţie în care încasările din chirii şi alte venituri din exploatare cumulează 26,1 milioane euro şi sunt cu 37% peste nivelul din primul semestru al anului trecut, de 19,1 milioane euro. În acelaşi timp, cheltuielile cu exploatarea investiţiilor imobiliare ajung la 6,6 milioane euro, cu 50% peste primele şase luni din 2012, de 4,4 milioane euro.

Şi în acest caz, profitul net atribuibil acţionarilor este tot de 21,7 milioane euro, faţă de 14,3 milioane euro în primul semestru al anului trecut.

La finele primului semestru, NEPI avea datorii de 196,5 milioane euro, cu 3% sub cele din perioada similară a anului trecut (203,1 milioane euro) şi, totodată, cu 15% sub cele de la sfârşitul anului 2012 (230,8 milioane euro).

Conform situaţiilor financiare pro forma, datoriile sunt de 227,2 milioane euro, cu 3% peste nivelul din primele şase luni ale anului trecut (220,3 milioane euro) şi, în acelaşi timp, cu 14,2% sub cele de la finalul anului (264,8 milioane euro).

„La 30 iunie 2013 grupul a confirmat câteva achiziţii suplimentare pentru creşterea veniturilor şi a identificat un număr de noi oportunităţi atractive de dezvoltare. După data de 30 iunie 2013 grupul a achiziționat două centre comerciale și s-a angajat să cumpere și un al treilea centru comercial în valoare totală de 150 milioane euro, valoare neachitată încă la 30 iunie 2013. Totodată, grupul a decis să nu mai achiziţioneze participaţia de 50% într-un centru comercial din Budapesta. La data prezentului raport, proiectele de dezvoltare și extindere ale grupului au crescut la 350 milioane euro din care 52 milioane euro au fost plătite până la 30 iunie 2013. Acestea includ achiziţia unei participaţii de 70% în dezvoltarea unui nou centru comercial în Bucureşti şi alte oportunităţi de dezvoltare”, se arată în situaţiile financiare.

Grupul este în proces de obţinere a unui împrumut în valoare de aproximativ 30 milioane euro, care ar urma să fie garantat cu clădirea de birouri The Lakeview.

„Grupul și partenerul său în această dezvoltare urmează implementarea unei facilităţi de credit de dezvoltare de 13 milioane euro pentru construcţia primei faze a The Office Cluj-Napoca. Grupul a primit de asemenea o ofertă pe care o ia în considerare, în forma unui precontract neangajant din partea Raiffeisen Bank International pentru extinderea împrumutului ce urmează a ajunge la maturitate în octombrie 2013 garantat cu proprietatea Floreasca Business Park din București”, se mai arată în situaţiile financiare.

NEPI a anunţat, tot marţi, că a plătit 32,4 milioane euro pentru achiziţia unui mall în Zilina, Slovacia, şi a preluat datorii de 55,1 milioane euro, reprezentând un credit bancar şi impozit amânat.

„Grupul a achiziţionat deţinerile în procent de 100% ale HB Reavis în Aupark Shopping Centre în Zilina, prin achiziţia acţiunilor emise în AUPARK Žilina SC a.s. şi AUPARK Žilina, spol. s r.o. (împreună SPV-urile) cu data efectivă 31 iulie 2013. Contravaloarea achiziţiei a constat în 32,4 milioane euro plătiţi în numerar pentru întregul capital social emis al SPV-urilor, împreună cu asumarea a 55,1 milioane euro reprezentând împrumut bancar existent precum și impozitul amânat. SPV-urile au generat venituri distribuibile de aproximativ 2,8 milioane euro în primul semestru al
anului 2013″, se arată într-un comunicat transmis Bursei.

Aupark Zilina este un mall regional de aproximativ 22.000 de metri pătraţi de retail, situat în centrul orașului de Zilina, al treilea ca mărime din Slovacia. Cei mai importanţi clienţi din mall includ branduri internaţionale precum Billa, C&A, Deichmann, H&M și New Yorker. Slovacia are o populaţie de aproximativ 5,4 milioane de locuitori şi se situează pe locul al doilea ca putere de cumpărare pe cap de locuitor în Europa Centrală şi de Est.

La finele săptămânii trecute, NEPI a anunţat că a preluat 70% din proiectul Mega Mall din Bucureşti, situat pe terenul fostei fabrici Electroaparataj. Proiectul prevedere dezvoltarea unui centru comercial cu o suprafață închiriabilă de 70.000 metri pătraţi, în colaborare cu grupul austriac Real4You.

NEPI este primul fond de investiţii imobiliare listat la Bursa de Valori Bucureşti, pe segmentul de piaţă creat pentru Real Estate Investment Trusts (REITs). Fondul mai este listat la bursele de valori de la Johannesburg (Africa de Sud) şi de la Londra, pe segmentul AIM.

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile NEPI la Bursa de la Bucureşti a fost realizată luni, la preţul de 30,4 lei. Calculată la această cotaţie, capitalizarea bursieră a NEPI este de 4,842 miliarde lei (1,097 milioane euro).

Stefan Musgociu, [email protected]

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...