Netanyahu vorbeşte, în premieră, despre modalitatea de supraveghere a acordului cu Iranul

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, după ce s-a opus cu toată puterea timp de mai multe luni acordului privind programul nuclear iranian, a luat în discuţie pentru prima dată, luni la Washington, necesitatea de a supraveghea ca acest acord să fie respectat, scrie AFP.
Economica.net - mar, 10 nov. 2015, 06:36
Netanyahu vorbeşte, în premieră, despre modalitatea de supraveghere a acordului cu Iranul

‘Avem un interes comun să împiedicăm Iranul să încalce acordul care a fost semnat şi vom colabora în legătură cu acest subiect’, a declarat presei Benjamin Netanyahu, la finalul întrevederii avute cu preşedintele american, Barack Obama, la Casa Albă.

‘Toată lumea ştie că am avut divergenţe asupra acestui acord, dar acum chestiunea este ce putem face?’, s-a întrebat el, refuzând totuşi să ofere detalii despre vreo posibilitate de supraveghere a acordului.

La întrebările jurnaliştilor, el s-a limitat să vorbească despre cooperarea bilaterală întărită în domeniul securităţii, în special din punct de vedere al informaţiilor.

Discuţiile purtate luni în privat de Benjamin Netanyahu şi Barack Obama au fost primele de peste un an şi mai ales prima de la încheierea în luna iulie a acordului dintre Iran şi marile puteri privind controversatul program nuclear al Teheranului, piesa de rezistenţă a politicii externe a liderului de la Casa Albă, considerată o ‘greşeală istorică’ de premierul israelian.

Benjamin Netanyahu a încercat luni la rând să îi convingă pe congresmenii americani să saboteze acest acord. El a mers până la a se adresa Congresului în martie, provocând reacţia iritată a administraţiei americane.

Premierul israelian s-a opus constant acordului cu Iranul, atrăgând atenţia că nu se poate avea încredere în Iran, că toate controalele prevăzute în acord sunt insuficiente şi că ridicarea sancţiunilor va permite Teheranului să îşi finanţeze aliaţii din regiune, inclusiv Hezbollahul, Hamasul şi Jihadul Islamic, duşmani ai Israelului.

Israelul se consideră ca ţintă desemnată a Iranului în eventualitatea dotării cu arma nucleară şi este considerat ca singura ţară din Orientul Mijlociu care deţine arma atomică, chiar dacă nu recunoaşte acest lucru.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului......
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...