1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Nevoia de finanţare a Greciei va ajunge la aproape 19 miliarde de euro în 2019 - analiză Saxo Bank

Nevoia de finanţare a Greciei va ajunge la aproape 19 miliarde de euro în 2019, ratele de împrumut ridicate cântărind în plus la gradul de îndatorare al ţării, reducând potenţialul de creştere, potrivit unei analize realizate de Christopher Dembik, Head of Macro Analysis la banca de investiţii Saxo Bank.

26 iul, 2017 | Agerpres

Potrivit acestuia, există trei opţiuni posibile pentru această ţară în momentul în care planul de ajutor actual va ajunge la final, în august 2018, şi anume - un al patrulea plan de ajutor, o prelungire a scadenţei împrumuturilor sau o ştergere parţială a datoriei nominale.

În cele din urmă, chestiunea nu este aceea de a şti dacă trebuie să existe o ştergere a datoriei nominale, ci mai degrabă de a şti dacă este posibilă din punct de vedere juridic şi ce amploare trebuie să aibă, afirmă analistul Saxo Bank.

Această ştergere a datoriei trebuie condiţionată de implementarea unor reforme cheie şi să se bazeze pe un cadru internaţional existent cunoscut sub numele de Iniţiativa pentru ţările sărace foarte îndatorate care poate fi cu uşurinţă adaptat contextului european. De la aplicarea sa, în 1996 (şi modificarea, în 1999), a permis susţinerea a 36 de ţări, mai ales din Africa, ce au beneficiat de o anulare a datoriei ce a putut ajunge până la 90%, a adăugat Christopher Dembik.

Ultima problemă pe care o ridică o ştergere a datoriei Greciei se referă la costul care ar fi suportat de creditorii europeni. Contrar a ceea ce se spune deseori, acesta ar fi relativ măsurat şi uşor de gestionat, a fortiori, într-un context în care ratele dobânzii rămân scăzute datorită acţiunii băncilor centrale şi excedentului de lichiditate de pe piaţă.

Grupul Saxo Bank (Saxo) este specializat în investiţii şi tranzacţionare multi-asset. Fondat în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1.500 de angajaţi în Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokio.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO