New York, dat în judecată de triburi de amerindieni nemulţumite că nu mai pot acorda credite online

Două triburi de amerindieni din SUA au dat în judecată autorităţile de reglementare financiară din statul New York, nemulţumite de o decizie care limitează acordarea online şi rapidă de credite pe o perioadă scurtă şi cu dobânzi ridicate, măsură care afectează şi patru firme operate de triburi.
Economica.net - joi, 22 aug. 2013, 13:35
New York, dat în judecată de triburi de amerindieni nemulţumite că nu mai pot acorda credite online

Asociaţia pentru Servicii Financiare a Amerindienilor a anunţat că a fost deschis un proces împotriva şefului Departamentului de Servicii Financiare din New York, Benjamin Lawsky, la un tribunal din Manhattan. Informaţia nu a putut fi verificată la tribunal, potrivit Bloomberg.

Procesul a fost iniţiat de tribul Otoe-Missouria, din Red Rock, Oklahoma, şi de Lac Vieux Desert Band, din Watersmeet, Michigan. În SUA sunt 564 de triburi recunoscute la nivel federal.

Lawsky a dispus la începutul lunii august ca 35 de companii care acordă credite online, din care cel puţin patru deţinute de cele două triburi, să înceteze activitatea în statul New York.

De asemenea, oficialul american a trimis o scrisoare către 117 bănci din SUA, în care le cere să oprească accesului furnizorilor de împrumuturi pe termen scurt şi cu dobândă ridicată la sistemele de plată electronică.

Doar Congresul SUA poate impune reguli amerindienilor, afirmă directorul executiv al Asociaţiei pentru Servicii Financiare a Amerindienilor, Barry Brandon. Asociaţia a fost formată anul trecut pentru a apăra furnizorii de servicii provenind din comunităţile tribale.

Un reprezentant al autorităţii pentru servicii financiare din New York a declarat că tipul de împrumuturi acordate de companiile deţinute de triburi sunt ilegale în New York.

„Respectăm suveranitatea tribală, dar aceste împrumuturi sunt acordate ilegal în afara graniţelor teritoriilor triburilor”, a spus purtătorul de cuvânt.

Companiile operate de triburi şi specializate în acordarea de credite de valoare mică până la următorul salariu sunt de obicei finanţate de terţi, dar beneficiază de imunitatea triburilor respective în relaţia cu autorităţile americane, întrucât în multe state acest tip de activitate este interzisă sau reglementată strict. Practica înfiinţării companiilor este întâlnită cel mai des în cazul triburilor situate în zone prea izolate pentru a opera profitabil cazinouri.

„Statele nu au autoritatea de a impune reglementări acestor triburi în moduri care le limitează suveranitatea”, a declarat David Bernick, partener la firma de avocatură Boies, Schiller & Flexner şi reprezentant al celor două triburi în proces.

Triburile au dezvoltat afacerile respective în linie cu legile proprii şi cele federale, iar clienţii acceptă online condiţiile impuse de triburi la contractarea împrumuturilor, a adăugat Bernick.

„Este echivalentul virtual al situaţiei în care cineva pune piciorul pe teritoriul tribului”, a spus el.

Pe lângă cele două triburi, şeful Departamentului de Servicii Financiare din New York a fost dat în judecată şi de trei companii de credite online şi două autorităţi de reglementare ale triburilor.

Te-ar mai putea interesa și
Centura Bucureşti Sud: Guvernul a aprobat exproprierea imobilelor situate pe coridorul aferent lărgirii la 4 benzi
Centura Bucureşti Sud: Guvernul a aprobat exproprierea imobilelor situate pe coridorul aferent lărgirii la 4 benzi
Guvernul a aprobat declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrărilor de utilitate publică de interes...
Sondaj: 80% dintre români sunt mulţumiţi de furnizorul de energie. Datele pot arăta că ei nu cunosc alternativele
Sondaj: 80% dintre români sunt mulţumiţi de furnizorul de energie. Datele pot arăta că ei nu cunosc alternativele
 Peste 80% dintre români se declară mulţumiţi de furnizorul lor actual de electricitate, însă aceste date pot arăta ...
Efectele Covid-19: Aproximativ 35% dintre angajaţi se gândesc să-şi schimbe locul de muncă în următoarele 12 luni
Efectele Covid-19: Aproximativ 35% dintre angajaţi se gândesc să-şi schimbe locul de muncă în următoarele 12 luni
Aproximativ 35% dintre angajaţi se gândesc să-şi schimbe locul de muncă în următoarele 12 luni, în urma pandemiei, ...
Rabla 2021: Vom avea finanţare consistentă pentru schimbarea parcului auto. În luna martie pregătim toate programele – Barna
Rabla 2021: Vom avea finanţare consistentă pentru schimbarea parcului auto. În luna martie pregătim toate programele ...
Programele ce vor fi lansate în 2021 prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) sunt pregătite în luna martie, a ...