Niță: Subvențiile pentru energia regenerabilă vor fi reduse drastic începând de anul viitor

Subvențiile pentru producătorii de energie din surse regenerabile sub forma certificatelor verzi vor fi reduse drastic începând de anul viitor, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță.
Economica.net - mie, 04 dec. 2013, 14:51
Niță: Subvențiile pentru energia regenerabilă vor fi reduse drastic începând de anul viitor

‘Vom reduce de anul viitor subvențiile pentru energia regenerabilă. Am pregătit un proiect de act normativ în acest sens, pe care îl vom aproba în perioada imediat următoare’, a declarat Niță.

Întrebat cu cât vor fi micșorate subvențiile, ministrul a precizat că ‘reducerea va fi drastică’.

El a adăugat că în continuare se dorește exceptarea marilor consumatori de energie de la plata a 50% din certificatele verzi, însă nu este sigur că acest lucru va putea fi implementat începând de anul viitor, întrucât este nevoie de acordul autorităților de la Bruxelles.

‘Am făcut o notificare în acest sens. Ea se află la Consiliul Concurenței, care o va trimite la DG Competition (autoritatea de Concurență din cadrul Comisiei Europene — n.r.). Sperăm să poată fi posibilă implementare ei anul viitor, însă nu putem spune cu certitudine acest lucru’, a arătat Niță.

Numărul mare de turbine eoliene și de panouri fotovoltaice instalate în ultimii doi-trei ani a urcat foarte mult factura consumatorilor, în special în cazul industriei energofage.

Certificatele verzi pe care le primesc producătorii de energie regenerabilă sunt plătite de toți consumatorii din România, din factura finală la electricitate.

Săptămâna trecută, oficialii Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au anunțat oficial că România și-a atins deja ținta de energie regenerabilă asumată în fața Comisiei Europene pentru anul 2020.

‘Am constatat că schema de sprijin nu mai răspunde realităților. La 1 ianuarie 2014, România își atinge cotele asumate de 24% de energie regenerabilă din totalul consumului. Astfel că vă anunțăm că am informat comisiile de specialitate din Parlament și Guvernul că trebuie reconsiderate cotele obligatorii. Spre exemplu, în 2015 cota maximă să fie de 13%, față de 15% cât este prevăzut în legea 220 (Legea 220/2008 privind sprijinul energiei verzi — n.r.)’, a spus Calotă.

El a mai spus că ANRE a propus ca textul legii de aprobare a Ordonanței de Urgență 57/2013 (care modifică Legea 220/2008) să conțină prevederi prin care prețul certificatelor verzi să scadă.

‘Evoluția acestei piețe trebuie să ducă la o evoluție normală a prețului certificatelor verzi, nu ca până acum, când valoarea certificatelor se duce doar către nivelul maximal’, a explicat oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, la stabilirea ratei interne de rentabilitate (IRR) pentru proiectele de energie regenerabilă, ANRE va lua în calcul de acum înainte costurile reale și efective ale producătorilor de energie verde, și nu estimările Agenției Internaționale pentru Energie, ca până acum.

Concret, AIE furnizează o cifră care este o medie, un cost general de instalare a unui MW din surse regenerabile (eolian, solar etc), însă oficialii ANRE vor calcula IRR-ul pentru fiecare proiect în parte, în funcție de particularitățile sale.

În funcție de acest IRR, reglementatorul va decide dacă există o supracompensare a producătorilor de energie regenerabilă.

La rândul său, Rodin Traicu, membru în Comisia de industrii și servicii din Camera Deputaților, a precizat, săptămâna trecută, că toate statele din Europa Centrală și de Est se confruntă cu această problemă.

‘Zilele trecute, la forumul economic China-Europa Centrală și de Est, am stat de vorbă cu autorități din țările din regiune și au aceeași problemă. Spre exemplu, cehii au spus că au de gând să diminueze schema anul viitor, iar din 2015 aceste investiții să fie pe propriile picioare. Noi așteptăm poziția Bruxelles-ului’, a spus Traicu.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...