Ministrul Fondurilor Europene: Avem un grad de absorbţie a fondurilor UE estimat la 65% în prezent

Gradul de absorbţie a fondurilor europene este estimat la 65%, în prezent, iar până la finele anului probabil va ajunge la 70%, a declarat, luni, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, în plenul Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 26 oct. 2015, 15:04
Ministrul Fondurilor Europene: Avem un grad de absorbţie a fondurilor UE estimat la 65% în prezent

‘Avem un procentaj de absorbţie estimat la 65% în prezent. Pe Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice în acest moment avem 76% absorbţie, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică – 75%, Programul Operaţional Sectorial Mediu – 57%, Programul Operaţional Regional – 70%, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – 58%, Programul Operaţional Sectorial Transport – 65%, Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative – 90%. Acestea sunt cifrele de absorbţie conform sumelor pe care le avem în acest moment la nivelul organismelor intermediare şi autorităţilor de management şi pe care, în perioada imediat următoare, le vom trimite la Comisia Europeană spre rambursare’, a spus Nica.

El a amintit că, în ceea ce priveşte perioada de programare 2014 – 2020, România are toate programele operaţionale aprobate.

‘În ceea ce priveşte Programul Operaţional pentru sprijinul Persoanelor Defavorizate, s-au colectat datele din teritoriu. Referitor la distribuirea de alimente, licitaţia este în SEAP şi estimăm că la sfârşitul lunii decembrie, maxim ianuarie, procedura de evaluare a ofertelor să fie definitivată’, a precizat ministrul.

Rata absorbţiei fondurilor europene era la 56,99%, la finalul lunii septembrie, pe cadrul financiar 2007 – 2013, se arată într-o statistică publicată pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

În ceea ce priveşte suma rambursată, aceasta se ridică la 10,05 miliarde euro, reprezentând 52,74% din totalul alocării. Pe Programul Operaţional Regional, absorbţia a fost, în septembrie, de 62,99%, pe Programul Operaţional Sectorial Mediu – 52,25%, pe Transport – 55,45%, pe Creşterea Competitivităţii Economice – 73,03%, pe Dezvoltarea Resurselor Umane – 68,87%, pe Dezvoltarea Capacităţii Administrative – 82,25%, iar pe Asistenţă Tehnică – 62,99%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...