427 clienţi din programul Prima Casă nu mai pot plăti la timp ratele. Niciunul nu a fost executat silit

Chiar dacă băncile au executat garanţia statului pentru 427 de clienţi, nici un debitor din programul Prima Casă nu a fost dat afară din casă. Şi chiar dacă Fiscul ar ajunge la executarea silită a locuinţei, datoriile rămase post-vânzare se vor prescrie în cinci ani.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 06 mart. 2016, 21:58
427 clienţi din programul Prima Casă nu mai pot plăti la timp ratele. Niciunul nu a fost executat silit

Dacă întârzii cu plata ratelor la un credit bancar, instituţia de credit te ameninţă, te penalizează şi apoi îţi execută casa. După expropiere, pentru diferenţa de credit neacoperită de preţul de vânzare, rămâi dator pe viaţă către bancă.
Nu la fel stau lucrurile în cazul creditelor Prima Casă. Dacă întârzii cu plata ratelor, banca execută garanţia statului şi de recuperarea creditului se ocupă ANAF. Fiscul însă, nu se grăbeşte să execute silit casa, ci convine planuri de reeşalonare a plăţilor cu respectivii clienţi.
Dacă se ajunge totuşi la executare silită, pentru eventualul rest de plată, Fiscul te poate urmări doar 5 ani, acesta fiind termenul legal în care o creanţă fiscală se prescrie.

36,5 milioane de lei achitate de stat băncilor care dau credite Prima Casă

De la debutul programului Prima Casă, în anul 2009, până în prezent au fost acordate peste 167.000 de garanții. Rata de neperformante este de 0,2% din total, şi aşa cum precizează Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), până acum au fost aprobate 427 cereri de plată către bănci, pentru credite garantate intrate în default. Valoarea totală a garanțiilor plătite de către Ministerul Finanțelor Publice în baza documentelor justificative (decizii de aprobare a cererilor de plată) întocmite de către FNGCIMM, este de peste 36.500.000 lei.
Potrivit prevederilor legale, instituţia de credit poate cere executarea garanţiei doar după ce clientul a înregistrat 60 de zile calendaristice de neplată a principalului creditului. În termen de cel mult 85 de zile calendaristice de la primirea cererii de plată, FNGCIMM aprobă sau respinge cererea de plată.
Plata garanţiei se face în termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data primirii de către FNGCIMM a cererii de plată, transmisă de finanţator. Sumele garantate de FNGCIMM se plătesc finanţatorului de către Ministerul Finanţelor Publice din bugetul de stat şi se recuperează, prin executare silită, de către organele competente ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de la beneficiarii finanţării garantate, persoane fizice, conform reglementărilor legale în materie de colectare a creanţelor fiscale.

Creanţa fiscală se prescrie în 5 ani, cea bancară niciodată

Creanțele rezultate din plata garanțiilor au regim de creanță fiscală și se recuperează de către organele fiscale competente din cadrul ANAF, prin valorificarea locuințelor achiziționate cu credite garantate în cadrul programului Prima casă.
După adjudecarea locuințelor scoase la licitație în cadrul procedurilor de executare silită, sumele provenite din valorificare sunt distribuite proporţional cu procentul de garantare, stabilit potrivit legii, atât în favoarea statului român, cât şi finanţatorului.
Creanța rămasă neacoperită este urmărită până la recuperarea integrală prin proceduri de executare silită diferite: creanța MFP se recuperează în continuare de către ANAF, conform Codului de procedură fiscală, termenul de prescripție în acest caz fiind de cinci ani, iar creanța rămasă neacoperită deținută de bancă, este de natură comercială și se recuperează conform Codului de procedură civilă.
Surse din piaţa financiar bancară spun că nu există până în prezent nici un caz de executare silită pe Prima Casă, în toate cazurile fiind renegociate de către ANAF datoriile clientului.

Te-ar mai putea interesa și
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
Procurorii DIICOT au clasat partea din dosarul Romgaz care îl viza pe fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional......
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania speră să atragă în acest an până la 45 de milioane de turişti străini, adică jumătate faţă de numărul ...
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Combinatul Donalam din Călărași a anunțat miercuri că începe să facă angajări în condițiile în care sectorul ...
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de anii precedenţi
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de ...
Pandemia de COVID-19 a adus în prim plan rolul special pe care ecommerce-ul îl joacă în această perioadă. Efectele ...