Nicio aeronavă nu va decola şi nu va ateriza pe Aeroportul Henri Coandă timp de 2 ore – greva ROMATSA

Nicio aeronavă nu va decola sau ateriza pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti în intervalul orar 11,00 - 13,00, ca urmare a grevei controlorilor de trafic aerian, a anunţat Teo Postelnicu, reprezentant al serviciului Comunicare al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB).
Economica.net - mie, 15 iul. 2015, 07:16
Nicio aeronavă nu va decola şi nu va ateriza pe Aeroportul Henri Coandă timp de 2 ore - greva ROMATSA

‘Ca urmare a grevei controlorilor de trafic aerian, în intervalul orar 11,00 – 13,00 nu se aterizează sau decolează. Recomandăm pasagerilor care au rezervări de zbor astăzi să contacteze reprezentanţii companiei aeriene. Administraţia Aeroportului Henri Coandă depune toate eforturile pentru a minimiza disconfortul creat pasagerilor ca urmare a grevei controlorilor de trafic aerian’, notează Teo Postelnicu, pe Facebook.

Un număr de 40 de mişcări de aeronave sunt programate miercuri pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti în cele două ore stabilite pentru greva de avertisment a controlorilor de trafic aerian, au declarat, marţi, pentru Agerpres, reprezentanţi ai aeroportului.

‘În intervalul anunţat al grevei controlorilor aerieni, mâine (miercuri – n. r.), conform planurilor de zbor, sunt programate pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti 22 de aterizări şi 18 decolări, adică 40 de mişcări de aeronave’, au precizat sursele.

Controlorii de trafic aerian vor intra miercuri în grevă de avertisment, timp de două ore, între 11,00 şi 13,00, după ce au eşuat şi negocierile de luni cu conducerea ROMATSA, în prezenţa secretarului de stat în Ministerul Transporturilor Dragoş Titea.

Potrivit sindicaliştilor, cauzele grevei sunt neîncheierea Contractului Colectiv de Muncă, dar şi nerezolvarea unui număr de 14 revendicări ale sindicatelor.

‘Controlorii de trafic aerian vor fi în grevă miercuri, timp de două ore, între 11,00 şi 13,00. Cauzele sunt neîncheierea Contractului Colectiv de Muncă, neajungerea la nicio înţelegere în urma unei concilieri avute cu Inspectoratul Teritorial de Muncă. Nu am ajuns la niciun rezultat’, a declarat, joi, 9 iulie, pentru AGERPRES, secretarul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Andreiaş Păduraru.

Potrivit acestuia, în cele două ore de grevă, ROMATSA va asigura, conform legii, minimum o treime din traficul aerian, la care se adaugă aeronavele care transportă şefi de stat, prim miniştri, miniştri, monarhi, bolnavi, avioanele militare, avioanele de căutare cu salvare şi cele umanitare.

‘Care vor fi aceste zboruri, se va decide la nivelul organismelor internaţionale, respectiv Eurocontrol, de la Bruxelles, pentru că o aeronavă nu poate zbura fără un plan de zbor depus. Aceste planuri de zbor sunt, practic, aprobate de acest organism. Dânşii vor decide care este acea treime’, a precizat, joi, la rândul său, liderul Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian (ATCOR), Gabriel Tudorache.

Sindicaliştii de la ROMATSA spun că ultima oară când s-a pus problema unei greve a fost începutul anilor ’90. Acum s-a ajuns în această situaţie după negocieri care au durat mai mult de două luni pentru încheierea unui nou CCM. Cu toate acestea, nu s-a ajuns la nicio înţelegere, iar de la 1 iunie 2015 angajaţii ROMATSA nu mai au Contract Colectiv de Muncă.

De asemenea, sindicaliştii mai au 14 revendicări ce vizează zona profesională, protecţia salariaţilor, siguranţa traficului aerian, dar şi drepturile sindicale, cea mai importantă fiind cea legată de vârsta pensionării. Însă, spun ei, directorul ROMATSA a refuzat continuarea negocierilor.

‘A urmat o conciliere pe 14 revendicări ale noastre, dar niciuna dintre ele nu a fost rezolvată la acea conciliere. Domnia sa a refuzat continuarea negocierilor. Una dintre ele este faptul că noi ne pensionăm efectiv la 65 de ani. Vârsta de pensionare a controlorului de trafic în România este de 65 de ani. De şapte ani nu reuşim să promovăm această lege, deşi toate partidele care au fost la putere recunosc că nu se poate aşa ceva, în Europa vârsta de pensionare fiind de maximum 52-55 de ani. Avem o solicitare care este rezultatul Memorandumului încheiat anul trecut cu domnul ministru Şova (Dan Şova, fost ministru al Transporturilor – n.r.) de a face un articol în Contractul Colectiv de Muncă să nu mai stăm la dirijare în momentul în care împlinim 55 de ani, acest lucru fiind efectiv un pericol pentru siguranţa traficului aerian. Este imposibil ca la asemenea vârstă să mai ai reacţii la fel ca la 20, 30 de ani, la secundă. Aceasta este una dintre cele mai importante revendicări’, a explicat, joi, Tudorache.

În urma anunţului făcut de controlorii de trafic aerian, potrivit căruia vor intra în grevă de avertisment, conducerea ROMATSA a anunţat, pe site-ul propriu, că decizia sindicatelor va fi contestată în instanţă şi a solicitat Ministerului Transporturilor să medieze conflictul luni, pe 13 iulie, în cadrul unei întâlniri între patronat şi sindicate, în dorinţa de a rezolva conflictul de muncă.

Însă, negocierile de luni cu conducerea ROMATSA, în prezenţa secretarului de stat în Ministerul Transporturilor Dragoş Titea, au eşuat, iar controlorii de trafic aerian îşi menţin decizia de a intra miercuri în grevă de avertisment, timp de două ore.

‘Am avut astăzi (luni – n. r.) o întâlnire la ROMATSA, nu ştiu să spun dacă a fost conciliere, mediere… . Cel mai important este că nu s-a rezolvat niciuna dintre cele 14 revendicări ale noastre. Nu am ştiut absolut nimic (despre întâlnire – n. r.). Am aflat de la presă că domnul Titea a intrat în ROMATSA la ora 10,00. Din păcate, ca şi până acum, în prezenţa domnului ministru, domnul director general face afirmaţii că este de acord cu toate cele 14 puncte, aşa cum a spus şi în faţa presei. Ok, haideţi să stingem punctul 1. A, păi aici nu sunt de acord. Punctul 2. Nu, păi aici nu pot face chestia asta. La punctul 5, nici aici nu sunt de acord. Absolut nimic. Niciunul dintre cele 14 puncte nu s-au rezolvat’, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Gabriel Tudorache, controlor de trafic aerian la ROMATSA, liderul Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian (ATCOR) şi purtător de cuvânt.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia crește pe principalele piețe auto europene
Dacia crește pe principalele piețe auto europene
Înmatriculările de autoturisme Dacia au crescut în luna iunie pe trei dintre cele mai importante piețe europene - Franța, Germania și Marea Britanie....
Constantin Oprean, șeful ASPAPLAST: Piața românească este invadată de pungi biodegradabile false
Constantin Oprean, șeful ASPAPLAST: Piața românească este invadată de pungi biodegradabile false
Piaţa din România este invadată de pungi de plastic biodegradabil false, care se transformă în microplastic, un praf ...
Germania: Comenzile industriale au crescut surprinzător în luna mai
Germania: Comenzile industriale au crescut surprinzător în luna mai
Comenzile pentru bunuri "Made in Germany" au crescut uşor în mai, depăşind estimările şi inversând tendinţa, după ...
Legea pentru comunicaţiile electronice a fost promulgată de Iohannis
Legea pentru comunicaţiile electronice a fost promulgată de Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, actul normativ pentru modificarea şi completarea unor acte normative ...