Nicio ţară nu va renunţa la cooperarea cu Rusia în domeniul energetic – Putin

Livrările de gaze rusești către Ucraina și Uniunea Europeană erau stabile marți, în pofida depășirii termenului limită până la care Kievul trebuia să plătească cel puțin o parte din datoriile sale în caz contrar riscând suspendarea livrărilor, a afirmat marți un purtător de cuvânt al Gazprom, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 10 iun. 2014, 09:31
Nicio ţară nu va renunţa la cooperarea cu Rusia în domeniul energetic - Putin

Rusia a dat Ucrainei termen limită până marți la ora 06.00 GMT să-și plătească datoriile însă până la urmă pare să fie făcut un pas înapoi după ce oficialii au anunțat că discuțiile mijlocite de Comisia Europeană vor continua marți seară sau miercuri, la Bruxelles.

O sursă de la Gazprom care a dorit să-și păstreze anonimatul a declarat că Rusia livrează Ucrainei cantitatea obișnuită de gaze naturale. ‘Ucraina a luat o cantitate ridicată de 112-115 milioane metri cubi pe zi, în condițiile în care pompează gaze în facilitățile de stocare.

Tranzitul spre Europa rămâne stabil la 200 milioane metri cubi pe zi’, a declarat sursa. Un purtător de cuvânt de la Gazprom a confirmat și el că livrările spre Uniunea Europeană sunt stabile.

Ultima rundă de negocieri între Rusia și Ucraina s-au încheiat marți dimineață fără un acord cu privire la prețul gazelor naturale.

Ucraina vrea să modifice un contract din 2009 care obligă Kievul să cumpere un volum fix de gaze naturale, indiferent dacă are sau nu nevoie de întreaga cantitate, la un preț de 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, cel mai mare preț plătit de orice client al Gazprom din Europa.

În schimb, Moscova susține că Ucraina trebui să-și plătească cel puțin o parte din datorii înainte de a putea discuta chestiunile care țin de preț.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a precizat că a propus ‘un plan foarte constructiv pe care credem că toți participanții ar putea și ar trebui să-l accepte’.

‘Vrem o soluție globală care să regleze chestiunea prețului gazului și plata datoriei, dar nu putem accepta mecanismul de calcul al prețului propus de Gazprom. Vrem un preț echitabil și bazat pe piață’, a replicat ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan.

La finele lunii mai, Gazprom a primit suma de 786,4 milioane de dolari de la compania ucraineană Naftogaz pentru livrările de gaze naturale, însă oficialii ruși au solicitat plata unei noi sume de 1,47 de miliarde de dolari, reprezentând valoarea facturilor pentru lunile noiembrie și decembrie 2013. Dacă însă nu se va ajunge la un acord privind plata acestei sume la data menționată, Rusia va solicita și plata a 500 de milioane de dolari pentru livrările din lunile aprilie și mai 2014, au avertizat oficialii ruși.

‘Tensiunile dintre Rusia și Ucraina nu s-au încheiat și este posibil să mai continue o vreme, amenințând stabilitatea tranzitului gazelor naturale rusești spre Europa via Ucraina’, apreciază analiștii de la banca rusească Alfa bank.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus și Turcia.

Te-ar mai putea interesa și
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru ...
Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în România, în cadrul Facilităţii UE de Redresare şi Rezilienţă, va fi......
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea eoliană offshore a blocului comunitar
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea ...
Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin ...
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale acestui an, indică datele preliminare ...
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Grupul german Uniper SE intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu, chiar dacă ...