Singura bază de tratament din staţiunea balneară Ocna Sibiului a intrat în insolvenţă

Niciun turist nu se mai poate trata începând de astăzi în stațiunea balneară Ocna Sibiului, după ce singura bază de tratament, aparținând unui om de afaceri din Sibiu, Ilie Grădinar, a intrat în insolvență, fiind scoasă de vânzare, potrivit Danielei Vlad, Șeful Complexului Ocna Sibiului.
Economica.net - Dum, 20 oct. 2013, 12:54
Singura bază de tratament din staţiunea balneară Ocna Sibiului a intrat în insolvenţă

Complexul balnear a fost evaluat la 3,9 milioane de euro.
Din cele peste 30 de stațiuni balneo-climaterice din România, doar la Ocna Sibiului și la Sovata se tratează natural anumite afecțiuni reumatismale, dermatologice, dar mai ales ginecologice.

„Nu se mai poate face tratament iarna, în Ocna Sibiului, din cauză că noi am intrat în insolvență. Doar la noi și la Sovata se puteau trata natural unele afecțiuni ginecologice, pentru femei. Complexul se va vinde. A fost evaluat la 3,9 milioane de euro, însă valoarea reală e de 9 milioane de euro. Toată lumea intră în șomaj începând de azi, însă noi vrem să facem o conservare, rămânem trei care să ne ocupăm de complex. Practic, depindem de bancă, creditorul fiind BCR”, a precizat reprezentanta Complexului Ocna Sibiului.

Aceasta a precizat pentru AGERPRES că preocuparea cea mai mare este ca nu cumva întregul complex balnear să ajungă din nou o ruină, așa cum a fost în urmă cu șapte ani. Complexul a fost complet restaurat și redat circuitului turistic de către Ilie Grădinar, cunoscut de toți sibienii drept directorul societății de stat, SC Energie Termică SA, cel care a cumpărat afacerea de la Ocna Sibiului, iar acum este nevoit să o vândă, pentru că nu mai poate plăti ratele la bancă.

„Practic noi am intrat în insolvență din cauza creditelor luate când s-a restaurat totul. Aici s-au băgat foarte mulți bani, fiind vorba de clădiri de patrimoniu. Cea mai mare grijă e să nu rămână mai mult de șase luni, nefuncțională, această bază. Suntem în mediu salin, aici e nevoie în permanență de investiții. Nu vrem să ajungă din nou o ruină”, a explicat Daniela Vlad.

Perioada de vârf a complexului balnear a coincis cu cea a Sibiului, capitală culturală europeană în 2007. Astfel, anii 2007 și 2008 au fost cei mai buni pentru complexul balnear de la Ocna Sibiului, stațiune aflată la foarte mică distanță de municipiul Sibiu, doar 12 kilometri.

„A fost foarte bine în 2007 și 2008, când aici au venit la tratament foarte mulți sași emigrați din Sibiu în Germania. Afacerea a mers extraordinar de bine. Pe aici au trecut ambasadori, consuli, miniștri și foarte mulți turiști. Astă-vară am avut plin de turiști. Practic, în luna august a fost cea mai aglomerată. Această afacere este pe plus, problema sunt creditele”, povestește șefa complexului balnear Ocna Sibiului.

După șase ani în care s-au investit milioane de euro, după unii peste nouă milioane, în restaurarea complexului balnear renumit încă din 1927, acum, la Ocna Sibiului se pot vedea de către turiști doar lacurile sărate, din care unul este celebru pentru că se numește Lacul fără fund, iar altul, Lacul Brâncoveanu, deschis doar vara turiștilor, este cel mai sărat din Sud-Estul Europei, practic are o salinitate de 340 de grame, la litrul de apă.

Doar în interiorul complexului balnear închis duminică există un bazin roman, cu apă sărată naturală, adusă pe sub stațiune, printr-o țeavă, chiar din Lacul Brâncoveanu și unde bolnavii se puteau trata natural și iarna.

Complexul balnear de la Ocna Sibiului înseamnă bază de tratament, un restaurant și două hoteluri, Helios și Salinas. Zilnic, aici se tratau cel puțin 140 de pacienți. Prin cura de apă sărată și nămol sapropelic se tratau afecțiuni reumatismale, neurologice, ginecologice, ortopedice-posttraumatice, dermatologice, endocrinologice și de căi respiratorii superioare.

Investiția privată în acest complex balnear a depășit chiar investiția cu fonduri europene, derulată în 2008, de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor. Dacă în complexul balnear, reprezentanții acestuia susțin că s-au alocat 9 milioane de euro, în modernizarea drumurilor din stațiune și în amenajarea lacurilor, Ministerul Dezvoltării a investit 4,64 de milioane de euro, fonduri europene.

În locul de unde acum au plecat și angajații, existau nu doar băi cu apă sărată, ci și cazinouri.

Atestată la 1263, Ocna Sibiului de acum a apărut într-un document al regelui Ungariei, Ștefan. Primul pacient renumit care a dus faima lacurilor sărate de la Ocna Sibiului este ambasadorul împăratului Rudolf al II-lea, acreditat pe lângă Mihai Viteazul, care în drum spre Constantinopol poposește aici pentru a face băi și ulterior consemnează efectul terapeutic al tratamentului. Din 1820 se știe oficial, în urma analizei chimice a apei, că lacurile de la Ocna Sibiului vindecă unele boli. Deschisă oficial în 2 septembrie 1846, stațiunea Ocna Sibiului asistă acum la falimentul complexului balnear. Construit între 1900 și 1906, complexul balnear cunoaște din nou, o perioadă de decădere, în această perioadă, în care aici sunt așteptați investitorii.

Din 1930, la Ocna Sibiului nu mai este deschisă nicio mină de sare, practic aici s-a sistat activitatea în stațiune în 1997, pentru a se redeschide în 2002, mulțumită investiției cu fonduri europene. Din 20 iulie 2006 până duminică, 20 octombrie 2013, complexul balnear de la Ocna Sibiului a atras foarte mulți turiști și pacienți. Intrați în șomaj și ultimii angajați au plecat acasă. Trei dintre ei urmează ca, zilnic, să verifice clădirile și să asiste neputincioși la întoarcerea în timp a complexului, unde, odinioară puteau veni doar cei bogați.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...