Nicolae Cornea este noul şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă

Nicolae Cornea este noul şef Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, funcţie pe care o preia vineri, după demisia lui Ion Burlui.
Economica.net - vin, 24 ian. 2014, 08:44
Nicolae Cornea este noul şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă

Colonelul Nicolae Cornea a fost împuternicit joi să preia atribuţiile funcţiei de inspector general al IGSU. Decizia a fost luată de premierul Victor Ponta, la propunerea ministrului Afacerilor Interne.

Nicolae Cornea îl înlocuieşte în funcţie pe Ion Burlui, care a demisionat miercuri, ca urmare a situaţiei privind intervenţia în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni.

Colonelul Nicolae Cornea a fost prim-adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.

 Nicolae Cornea are 46 de ani, în 1993 a absolvit Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, fiind şi licenţiat în drept. În perioada 1993-1994 a activat la Brigada de Pompieri a Capitalei, în 1994-1995 a fost la Comandamentul Trupelor de Pompieri, iar din 1995, la Grupul de Pompieri „General Magheru” al judeţului Vâlcea, unde a deţinut funcţia de locţiitor al comandantului (1996-2004).

Cornea a ocupat, din 2004 până în 23 ianuarie 2014, funcţia de prim-adjunct al inspectorului şef al ISU Vâlcea.

Premierul Victor Ponta a semnat, miercuri, decizia de eliberare a lui Ion Burlui de la conducerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea lui Radu Stroe, care până joi a condus Ministerul Afacerilor Interne.

Ion Burlui declara că a demisionat „din demnitate” şi pentru a nu exista suspiciuni asupra colegilor săi care au intervenit în teren, după accidentul aviatic din Munţii Apuseni.

 Generalul de brigadă Ion Burlui a transmis, joi, o declaraţie de presă referitoare la „demisia de onoare” din funcţia de inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în care a arătat că acţiunea de căutare a victimelor accidentului din Munţii Apuseni a fost condusă, de la nivelul zonei de căutare, de grupa operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Alba, iar coordonarea acţiunii s-a făcut de către IGSU, prin grupa operativă.

Burlui a spus că structurile de intervenţie şi-au făcut datoria în cazul accidentului aviatic şi şi-au riscat viaţa pentru a o salva pe a altora, aşa cum fac de fiecare dată.

„Consider că din punct de vedere operaţional structurile proprii şi-au făcut datoria potrivit competenţelor, în condiţiile date, dar aşa cum «iarna nu-i ca vara», şi la munte nu este ca la câmpie. Oamenii care au intervenit în munţi sunt aceiaşi care intervin în toate situaţiile, riscându-şi viaţa pentru a o salva pe a altora”, a mai spus Ion Burlui.

Acesta a arătat că este foarte bine că localnicii salvatori au ajuns primii la locul accidentului, însă a precizat că erau la ei acasă şi cunoşteau traseele.

„Că au ajuns primii la locul accidentului localnicii, este foarte bine. Le mulţumesc în modul cel mai sincer. Dar acasă la tine găseşti un lucru chiar dacă este noapte, fiindcă ştii traseul şi unde l-ai pus. Salvatorii sunt cei care au ştiut muntele, au mers vara, dar şi iarna pe el, fără a vorbi despre distanţele de unde s-au deplasat forţele de intervenţie”, a mai arătat Burlui.

Fostul şef al IGSU a spus că are remuşcări pentru victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni.

„Dar am aceleaşi remuşcări pentru toate victimele produse pe timpul situaţiilor de urgenţă: şi cei şase oameni căzuţi în canalul Dunăre- Marea Neagră acum câteva zile, dar şi colegul nostru înghiţit de malul de pământ la Feteşti. Ar fi bine dacă i-am putea salva pe toţi”, a precizat Burlui.

Fostul şef al IGSU a mai spus că în acest caz „s-a încercat interpretarea politică a unei misiuni operative, condusă şi desfăşurată de structuri de intervenţie şi de tehnicieni, ceea ce nu este normal”.

„Există ministere, există miniştri, însă aceştia nu iau decizii operative, fiindcă nu au competenţe. Aceştia pot purta răspunderea ministerului pentru bugetul alocat, politica de personal la nivel total şi alte măsuri de ansamblu. O imixtiune a conducerii unui minister în acţiunile operative ale unei structuri nu ar fi benefică aşa cum structura operativă poartă răspunderea şi are obligaţia de a informa conducerea ministerului pentru acţiunile desfăşurate”, a precizat Burlui.

Te-ar mai putea interesa și
Tezaur – Poşta Română intermediază titlurile de stat din noua ediţie a programului
Tezaur – Poşta Română intermediază titlurile de stat din noua ediţie a programului
O nouă ediţie a titlurilor de stat "Tezaur", destinată exclusiv populaţiei, va fi intermediată de Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR), a anunţat operatorul naţional de servicii......
220 de paturi de la Spitalul Colentina desfiinţate. Decizia DSP produce efecte începând de marţi
220 de paturi de la Spitalul Colentina desfiinţate. Decizia DSP produce efecte începând de marţi
Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică București, a decis desființarea a 220 de paturi de spitalizare ...
De ce au crescut importurile de energie electrică ale României în 2024 – explicaţii de la Ministerul Energiei
De ce au crescut importurile de energie electrică ale României în 2024 – explicaţii de la Ministerul Energiei
Importul de energiei electrică a României a crescut cu 60% în acest an faţă de anul anterior, în principal pe fondul ...
Compania românească Decalex Digital va lucra în grupul de experţi al CE ce va dezvolta primul Cod de Practică AI
Compania românească Decalex Digital va lucra în grupul de experţi al CE ce va dezvolta primul Cod de Practică AI
Comisia Europeană (CE) a decis formarea unui grup de experţi responsabili cu dezvoltarea primului Cod de Practică dedicat ...