Nicolăescu: Pacienţii cu afecţiuni complexe vor primi consultaţii multidisciplinare în ambulator

Noul pachet de bază introduce consultaţiile multidisciplinare de specialitate în ambulatoriu pentru pacienţii cu afecţiuni complexe, astfel încât aceştia să beneficieze de evaluarea stării de sănătate de la mai multe echipe de specialişti, a declarat, duminică, ministrul Eugen Nicolăescu.
Economica.net - Dum, 22 dec. 2013, 14:16
Nicolăescu: Pacienţii cu afecţiuni complexe vor primi consultaţii multidisciplinare în ambulator

Ministrul a precizat că o „noutate extraordinară” a pachetului de bază este introducerea consultaţiilor multidisciplinare de specialitate în ambulatoriul integrat pentru pacienţii cu afecţiuni complexe, astfel încât ei să beneficieze de evaluarea stării de sănătate de la mai multe echipe de specialişti.

De asemenea, el a precizat că în ambulatoriul de specialitate sunt disponibile examinări paraclinice variate şi au fost introduse noi tipuri de analize, teste speciale pentru bolile autoimune şi teste pentru boli endocrine, toate aceste analize nefiind susţinute în prezent din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

VEZI AICI LISTA CU NOILE MEDICAMENTE COMPENSATE

„S-a introdus un set de proceduri medicale care pot fi efectuate în ambulatoriul de specialitate, o gamă largă de explorări funcţionale şi imagistică”, a declarat Nicolăescu.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Adrian Pană a explicat că doar categorii restrânde se pacienţi vor beneficia de consultaţii multidisciplinare.

„Putem lua un exemplu foarter concret: diabeticul care are complicaţii oftalmologice, neurologice, cardiologice, renale. O dată pe an, se asigură o consultaţie multidisciplinară în care echipa stă împreună şi discută cazul respectiv, consultă pacientul într-un mod comprehensiv. Oftalmologul, neurologul, diabetologul stau la masă şi discută cazul respectiv, în ambulatoriu”, a explicat Pană.

Întrebat dacă va fi timp pentru asigurarea unor consultaţii de acest tip, secretarul de stat a precizat că nu toţi diabeticii sunt diabetici cu complicaţii şi că pacienţii vor fi „prioritizaţi”.

„Vor fi prioritizaţi cei care au complicaţii vitale şi care vor putea beneficia cu adevărat de un asemenea consult, pentru că nu orice cardiac mai are şi o mulţime de alte afecţiuni care îi pot periclita sănătatea. Vorbim de prioritizarea unui grup de 10-20 la sută de pacienţi cu asemenea, boli, care, dacă nu sunt tratate în mod integrat, pot să aibă un impact foarte, foarte grav în mortalitate sau în dizabilitate. Va fi specificat foarte clar în norme cum se efectuează această consultaţie multidisciplinară. Pacientul va fi informat”, a mai spus Pană.

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică, duminică, pachetul minimal de servicii de sănătate şi pachetul de bază.

Eugen Nicolăescu a subliniat că proiectul prevede „în mod deosebit” trecerea de la medicina spitalicească la cea prespitalicească şi de prevenire şi depistarea precoce a bolilor, pentru a „descărca” spitalele de servicii nejustificate.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova susține că a distrus un important transport occidental de arme destinat Ucrainei
Moscova susține că a distrus un important transport occidental de arme destinat Ucrainei
Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forţele sale au distrus un important transport de arme furnizate de Occident în nord-vestul Ucrainei, informează France Presse, relatează......
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, şi-a anunţat, sâmbătă, candidatura la conducerea formaţiunii, afirmând ...
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin sezon
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin ...
Bacolux Hotels a investit 7 milioane de euro în fostul Hotel Hefaistos din Eforie Nord, care se va numi Bacolux Koralia. ...
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză să atace în instanță autorizațiile de construcție ilegale de pe Kiseleff
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză ...
Instituţia Prefectului Bucureşti i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan că nu a susţinut "cu niciun ...