Nicolăescu: Pacienţii cu afecţiuni complexe vor primi consultaţii multidisciplinare în ambulator

Noul pachet de bază introduce consultaţiile multidisciplinare de specialitate în ambulatoriu pentru pacienţii cu afecţiuni complexe, astfel încât aceştia să beneficieze de evaluarea stării de sănătate de la mai multe echipe de specialişti, a declarat, duminică, ministrul Eugen Nicolăescu.
Economica.net - Dum, 22 dec. 2013, 14:16
Nicolăescu: Pacienţii cu afecţiuni complexe vor primi consultaţii multidisciplinare în ambulator

Ministrul a precizat că o „noutate extraordinară” a pachetului de bază este introducerea consultaţiilor multidisciplinare de specialitate în ambulatoriul integrat pentru pacienţii cu afecţiuni complexe, astfel încât ei să beneficieze de evaluarea stării de sănătate de la mai multe echipe de specialişti.

De asemenea, el a precizat că în ambulatoriul de specialitate sunt disponibile examinări paraclinice variate şi au fost introduse noi tipuri de analize, teste speciale pentru bolile autoimune şi teste pentru boli endocrine, toate aceste analize nefiind susţinute în prezent din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

VEZI AICI LISTA CU NOILE MEDICAMENTE COMPENSATE

„S-a introdus un set de proceduri medicale care pot fi efectuate în ambulatoriul de specialitate, o gamă largă de explorări funcţionale şi imagistică”, a declarat Nicolăescu.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Adrian Pană a explicat că doar categorii restrânde se pacienţi vor beneficia de consultaţii multidisciplinare.

„Putem lua un exemplu foarter concret: diabeticul care are complicaţii oftalmologice, neurologice, cardiologice, renale. O dată pe an, se asigură o consultaţie multidisciplinară în care echipa stă împreună şi discută cazul respectiv, consultă pacientul într-un mod comprehensiv. Oftalmologul, neurologul, diabetologul stau la masă şi discută cazul respectiv, în ambulatoriu”, a explicat Pană.

Întrebat dacă va fi timp pentru asigurarea unor consultaţii de acest tip, secretarul de stat a precizat că nu toţi diabeticii sunt diabetici cu complicaţii şi că pacienţii vor fi „prioritizaţi”.

„Vor fi prioritizaţi cei care au complicaţii vitale şi care vor putea beneficia cu adevărat de un asemenea consult, pentru că nu orice cardiac mai are şi o mulţime de alte afecţiuni care îi pot periclita sănătatea. Vorbim de prioritizarea unui grup de 10-20 la sută de pacienţi cu asemenea, boli, care, dacă nu sunt tratate în mod integrat, pot să aibă un impact foarte, foarte grav în mortalitate sau în dizabilitate. Va fi specificat foarte clar în norme cum se efectuează această consultaţie multidisciplinară. Pacientul va fi informat”, a mai spus Pană.

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică, duminică, pachetul minimal de servicii de sănătate şi pachetul de bază.

Eugen Nicolăescu a subliniat că proiectul prevede „în mod deosebit” trecerea de la medicina spitalicească la cea prespitalicească şi de prevenire şi depistarea precoce a bolilor, pentru a „descărca” spitalele de servicii nejustificate.

Te-ar mai putea interesa și
Scrisoare de la Trump – Președintele SUA a anunţat că autorităţile de la Washington vor trimite scrisori ţărilor în care le va spune „cât vor plăti pentru a face afaceri în Statele Unite”
Scrisoare de la Trump – Președintele SUA a anunţat că autorităţile de la Washington vor trimite scrisori ţărilor ...
Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri, din Abu Dhabi, ultima etapă a turneului său în Orientul Mijlociu, că Washingtonul va trimite scrisori ţărilor în care le va spune "cât......
Aeroportul Otopeni va fi modernizat cu 112, 42 milioane de lei
Aeroportul Otopeni va fi modernizat cu 112, 42 milioane de lei
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) anunţă că a fost emis ordinul de începere a lucrărilor privind modernizarea ...
Criză Germania -Numărul de angajaţi a scăzut din nou în primul trimestru din 2025
Criză Germania -Numărul de angajaţi a scăzut din nou în primul trimestru din 2025
Numărul de angajaţi din Germania a scăzut din nou în primul trimestru din 2025, arată datele publicate vineri de Oficiul ...
Producţia de gaze a scăzut cu 1,3% în primul trimestru din 2025. Importurile s-au dublat (INS)
Producţia de gaze a scăzut cu 1,3% în primul trimestru din 2025. Importurile s-au dublat (INS)
Producţia de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele trei luni din 2025, de 1,918 milioane tone echivalent ...