Nicolăescu: Prin pachetul de bază nu se exclud consultaţiile din spital, ci acestea se reaşază

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat luni, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, că pachetul de servicii medicale de bază, care ar putea fi adoptat la 1 noiembrie, nu prevede excluderea anumitor consultaţii care până acum se făceau în spital, ci reaşezarea acestora.
Economica.net - lun, 14 oct. 2013, 08:44
Nicolăescu: Prin pachetul de bază nu se exclud consultaţiile din spital, ci acestea se reaşază

Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat că anumite lucruri au fost transmise confuz, uneori din vina Ministerului Sănătăţii, alteori din lipsa de informare a unora.

„Atunci când am început să vorbim de pachetul de servicii medicale de bază, am făcut precizarea că această obligaţie o avem în programul de guvernare, dar nimeni nu s-a dus să citească programul de guvernare. Eu, naiv fiind, am considerat că lumea citeşte. Pachetul de bază pentru asiguraţi şi neasiguraţi, dar după neasiguraţi este o paranteză pe care nimeni nu vrea să o citească, în care spunem că asigurăm prevenţie, intervenţie de urgenţă”, a spus ministrul Sănătăţii, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

Nicolăescu a precizat că pachetul de bază pentru asiguraţi înseamnă tot ce a fost propus în această ofertă garantată a statului, de la asitenţă comunitară până la paliaţii.

„Ar trebui să mai facem precizarea că nu se exclud anumite consultaţii care până azi se făceau în spital. Aceste consultaţii se reaşează în spital. Aceste diagnostice se duc în prespital. Nu înseamnă că pacienţii rămân fără consultaţii”, a adăugat Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii s-a declarat nemulţumit de faptul că în două săptămâni nu a primit nicio observaţie, niciun comentariu, nicio propunere privind pachetul de bază.

„Dar peste o săptămână, când terminăm dezbaterea publică, vă dau în scris câtă lume va veni cu critici, câte lucruri sunt în neregulă. Atunci de ce ne mai pierdem timpul? Pachetul de bază nu este invenţia Ministerului Sănătăţii, cu toate că după mintea unor este invenţia lui Nicolăescu. Este angajamentul Guvernului şi Ministerului Sănătăţii, este elaborat după luni de zile de muncă, cu cei mai importanţi medici din această ţară. Nu cred că cineva îşi poate permite să critice munca a sute de profesori universitari, medici, decât din rea-credinţă. Nu pot decât să le mulţumesc medicilor care au făcut eforturi colosale, care în timpul lor liber, fără să fie plătiţi, au lucrat”, a mai spus Nicolăescu.

El a arătat că nici după aproximativ şapte luni de dezbateri, propuneri de principii, nu a primit nici un comentariu, deşi pe baza lor a fost prezentat pachetul de bază. În jurul datei de 1 noiembrie ar trebui să fie adoptat pachetul de bază, pentru ca două-trei luni să fie pregătit sistemul, astfel încât aplicarea să fie cât mai corectă, cu cât mai puţine distorsiuni.

„Nu îmi imaginez că efectele le vom simţi în două-trei săptămâni, ci în doi ani şi jumătate, trei ani. De la 1 ianuarie am vrea să începem să producem efecte, cu paşi mici, dar siguri. Ştim că azi cheltuim mulţi bani neeconomicos, că sunt componente din prespitalicesc consumate necorespunzător. Pachetul de bază se adresează în primul rând medicilor. Transmit un mesaj ca, în perioada următoare, două-trei luni, să facem cât mai multe întâlniri cu medici, asociaţii profesionale, astfel încât ceea ce trebuie să fie cunoscut să ajungă la cât mai mulţi oameni. O componentă mare de comunicare trebuie cu cetăţenii. Nu se mai poate merge aşa, sistemul se prăbuşeşte dacă nu intervenim, va fi nemulţumitor pentru oricine apelează. E crucial să schimbăm sistemul. E important ca toţi să înţelegem necesitatea schimbării. Sistemul trebuie schimbat şi managerial”, a mai spus Nicolăescu.

Ministrul Eugen Nicolăescu, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, directori de spitale, medici şi pacienţi dezbat noul pachet de bază al serviciilor medicale la conferinţa „Mediafax Talks about Health Reform” – ediţia a VI-a, organizată de agenţia de presă, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

Nicolăescu: Dacă pachetul de bază va fi adoptat la 1 noiembrie, vom construi şi pachetul suplimentar

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat luni, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, că încă nu se lucrează la proiectul pentru pachetul suplimentar din asigurări private, însă dacă la 1 noiembrie va fi adoptat pachetul de servicii medicale de bază, va fi demarat şi acesta.

Ministrul Eugen Nicolăescu a spus că urmează să fie construit şi pachetul suplimentar din asigurări private, însă acest demers va începe după adoptarea pachetului de bază.

„Trebuie să urmăm nişte paşi logici. Nu facem încă asta pentru că vrem să avem fundamentul, care este pachetul de bază. Dacă va trece la 1 noiembrie, putem trece la dezbateri şi pe pachetul suplimentar. Am încredere că dacă ne vom apleca cu atenţie, cu mai puţină dorinţă de spectacol, pe acest pachet, atunci oamenii care ne ascultă vor înţelege cât de favorabil le este să se aplice acest pachet. În orice ţara civilizată şi normală este un pachet garantat de stat. Încercăm să modificăm atitudini, comportamente. Este momentul să începem să facem această modificare în societatea românească”, a spus ministrul Sănătăţii, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

Ministrul Eugen Nicolăescu, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, directori de spitale, medici şi pacienţi dezbat noul pachet de bază al serviciilor medicale la conferinţa „Mediafax Talks about Health Reform” – ediţia a VI-a, organizată de agenţia de presă, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...