Nicolăescu: Programele naţionale de sănătate, de la 1 august. Pachetul minimal, din 1 ianuarie 2015

Pachetul de servicii medicale de bază va intra în vigoare la 1 aprilie, programele naţionale de sănătate, la 1 august, iar pachetul minimal, la 1 ianuarie 2015, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la o dezbatere privind asigurările de sănătate.
Economica.net - joi, 30 ian. 2014, 14:57
Nicolăescu: Programele naţionale de sănătate, de la 1 august. Pachetul minimal, din 1 ianuarie 2015

„Introducerea pachetului de bază va face ordine în sistem uşor, uşor. Tot mai multe servicii se vor transfera spre ambulatoriul de specialitate, mai ales cel al spitalelor publice, unde fie lipseşte, fie nu este utilizat pentru că nimeni nu doreşte acest lucru. Pachetul aşază o serie de servicii medicale, de unde nu trebuie şi unde se dau bani mulţi, în servicii care se acordă cum trebuie, cu eficienţă. Astfel, vom avea mai puţini bani deturnaţi şi mai mulţi bani cheltuiţi chibzuit”, a declarat ministrul Sănătăţii, joi, la o dezbatere privind asigurările de sănătate.

Cu acelaşi prilej, ministrul Sănătăţii a spus că primul oponent al reformei este sistemul, de aceea trebuie să se înţeleagă faptul că medicii din spital nu vor fi scoşi din sistem.

„Există voci că am scoate oamenii din spitale. Acest lucru îl susţin numai oamenii care nu vor binele sistemului, acest lucru îl fac ageamiii şi am proprietatea termenilor. Ştiu ce vorbesc. Suntem într-un moment de cumpănă, în care vrem să schimbăm această ţară. Nu o putem schimba decât cu oameni cinstiţi şi sinceri, cu oameni corecţi, care vor să facă ceva pentru acest popor”, a mai spus ministrul.

În acest context, a subliniat Nicolăescu, lunile februarie şi martie sunt „hotărâtoare” pentru elaborarea normelor, în vederea lansării pachetului de servicii de bază.

„Sunt norme tehnice care să elimine desincronizările şi interpretările eronate. Vor urma două luni de foc pentru Ministerul Sănătăţii, iar dacă va fi nevoie, vom face videoconferinţe în fiecare zi pentru a explica pachetul de bază, pagină cu pagină”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit lui Nicolăescu, economiile care se vor face prin implementarea pachetului de bază vor rămâne în sistem, reprezentând surse suplimentare de finanţare a acestuia.

„Nimeni nu visează cu ochii deschişi că de la 1 aprilie se va întâmpla o minune, dar vreau să dezvoltăm ambulatoriile de specialitate de la spitalele publice, pentru a micşora serviciile medicale din spitale. Prin acest pachet de bază, încercăm să-i convingem pe medici să acorde mai multe servicii în ambulatorul de specialitate”, a mai spus ministrul.

Cu acelaşi prilej, ministrul a vorbit şi despre pachetul suplimentar de servicii. „Odată ce pachetul de bază este gata, putem vorbi de asigurări private. Vrem să construim un draft de pachet de servicii suplimentare până în vară, mai ales că, în discuţia cu reprezentanţii Băncii Mondiale, aceştia şi-au exprimat dorinţa de a ne pune la dispoziţie expertiza lor, astfel încât până în septembrie să avem toate draft-urile gata, iar cu acesta să încheiem reforma din România”, a spus Nicolăescu

În opinia ministrului, pentru asigurări private este nevoie de „o discuţie transparentă”, din care autorităţile să deducă „ce este mai bine pentru sistem”.

„Ne întrebăm dacă este bine să avem asigurări suplimentare obligatorii sau să avem asigurări private facultative. În cazul asigurării private suplimentare obligatorii, să vedem dacă pot avea o parte de deductibilitate din impozitul pe venit sau pe profit. Totodată, aş propune asigurătorilor un studiu privind impactul impelmentrării acestora şi apoi, împreună cu politicul şi cu Banca Mondială, să elaborăm şi acest pachet”, a mai spus Nicolăescu.

Te-ar mai putea interesa și
Renault va investi 377 de milioane de dolari în Brazilia, pentru producția unui nou automobil de teren
Renault va investi 377 de milioane de dolari în Brazilia, pentru producția unui nou automobil de teren
Constructorul auto francez Renault a anunţat joi că va investi două miliarde de reais (377,12 milioane de dolari) în Brazilia pentru producţia unui nou automobil de teren şi a unui nou motor......
Patru companii din China au comandat 292 de avioane Airbus, cu valoare de catalog de 37 de miliarde de dolari
Patru companii din China au comandat 292 de avioane Airbus, cu valoare de catalog de 37 de miliarde de dolari
Constructorul aeronautic european Airbus a confirmat vineri că a semnat acorduri cu patru companii aeriene chineze care ...
Polonia va cumpăra 32 de elicoptere militare de la firma italiană Leonardo, pe care va plăti 1,75 de miliarde de euro
Polonia va cumpăra 32 de elicoptere militare de la firma italiană Leonardo, pe care va plăti 1,75 de miliarde de euro
Polonia urmează să achiziţioneze de la producătorul italian Leonardo 32 de elicoptere militare polivalente AW149, în ...
Jaguar extinde garanția de la trei la cinci ani
Jaguar extinde garanția de la trei la cinci ani
Jaguar introduce o nouă garanție de cinci ani pentru întreaga gamă de autoturisme, inclusiv pentru modelul complet electric ...