1EUR = 4.8406 RON | Bucureşti 30 º

Finanţe şi bănci

Nicolescu, Deloitte: Germania va veni cu stimuli pentru economie, legat de creşterea investiţiilor publice. Acest lucru nu ne va ajuta pe noi

Germania va intra în recesiune tehnică, iar acest lucru este o veste proastă pentru România, spune Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei şi lider pentru Europa Centrală responsabil de industria gazelor naturale, petrolului și produselor chimice la Deloitte.

23 sep, 2019 | ECONOMICA.net

Iată ce a scris Nicolescu pe pagina sa de facebook:

“Ceea ce am anticipat ca se va intampla in urma cu cateva zile, din pacate, s-a adeverit: cea mai mare economie europeana (Germania) a intrat in recesiune tehnica.

Nu este o veste deloc buna pentru Romania deoarece aceasta tara reprezinta principalul partener comercial al tarii noastre, cu exporturi romanesti de peste 15 miliarde euro anual.

Germania va veni cu stimul pentru economie legat de cresterea investitiilor publice. Acest lucru nu ne va ajuta pe noi.

Romania are un deficit bugetar mare. In plus se imprumuta scump si are o capacitate redusa de realizare de investitii publice. Mediul privat, ce ar putea investi, este speriat de OUG 114/2018, un adevarat “simbol” al instabilitatii fiscale si de reglementare. La toate acestea se adauga lipsa de competenta a factorilor decizionali, instabilitate politica si lipsa de solidaritate la nivelul societatii.

Este ceasul al doisprezecelea ca sa ne trezim!”

Produsul Intern Brut (PIB) al celei mai puternice economii din Europa a scăzut cu 0,1% față de trimestrul precedent, potrivit Oficiului Federal de Statistică al Germaniei, potrivit Republica.ro

Deşi toate prognozele indică intrarea celei mai mari economii europene în recesiune tehnică, definită ca fiind două trimestre de scădere a PIB, economia Germania va afișa o creștere modestă în acest an.  

Contribuțiile negative la formarea PIB, din cel de-al doilea trimestru, au venit dinspre comerțul exterior, ce a înregistrat o scădere de -0,5%, în timp ce formarea brută de capital fix a fost neutră. Cheltuielile guvernamentale, dar și consumul casnic au avansat cu 0,1%, iar variația stocurilor a contribuit la formarea PIB cu 0,3%.

Exporturile de bunuri și servicii au scăzut cu 1,3 la sută în trimestrul al doilea, la fel şi importurile, ce au înregistrat o scădere cu 0,3%. Cheltuielile de capital au înregistrat o scădere de 0,1%, din cauza micșorării activității în sectorul de construcții cu -1%.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO